PNL vrea reducerea TVA în două tranşe în 2016. Ce condiţii mai pun liberalii pentru adoptarea Codului Fiscal

Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, propune scăderea TVA în două etape, de la 1 ianuarie 2016 cota urmând să fie redusă la 21% şi nu la 19% aşa cum s-a votat prima dată în Parlament Codul Fiscal. PNL a propus o serie de consultări cu celelalte partide parlamentare, dar şi cu BNR şi Guvernul pe marginea adoptării Codului Fiscal în Parlament, după ce acesta a fost trimis la reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis.

03 aug. 2015, 14:24
PNL vrea reducerea TVA în două tranşe în 2016. Ce condiţii mai pun liberalii pentru adoptarea Codului Fiscal

Vasile Blaga a acuzat guvernul Ponta că în momentul votării Codului Fiscal în Parlament, PNL l-a crezut pe premier care anunţa mărirea cadrului de colectare la 38% şi reducerea evaziunii fiscale cu 14%. Aceasta este prima poziţie exprimată de liberali privind posibilitatea temporizării adoptării Codului Fiscal şi scăderea TVA în trepte, scrie Gândul.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, taxat de Orban pe tema Codului Fiscal: Nu poţi pedepsi cetăţenii pentru că Guvernul nu e bun

Întrebat care este soluţia propusă de PNL, Vasile Blaga a avansat varianta aplicării Codului Fiscal în două etape, astfel de la 1 ianuarie 2016 TVA-ul să scadă la 21%, iar peste şase luni să fie scăzut la 19%.

„Codul Fiscal are o sumedenie de prevederi aplicabile de la 1 ianuarie 2016, dacă ne referim la relaţiile dintre plătitorii de taxe şi stat. Cred că am fost foarte clar – poate că se poate aplica în două etape, de exemplu scăderea TVA-ului, poate merge 21% din ianuarie şi 19% din iulie. Vrem analize clare din partea Guvernului” a declarat luni Blaga, atunci când a fost întrebat cum va negocia efectiv pe tema Codului Fiscal.

Deşi au votat Codul Fiscal în Parlament, liberalii nu au precizat clar care va fi poziţia lor în momentul discutării cererii de reexaminare, venită din partea preşedintelui Klaus Iohannis. În prima fază, copreşedinţii PNL au încercat să evite un răspuns clar, prin anunţarea unei echipe de negociere care să discute cu PSD, BNR şi Guvern sustenabilitatea introducerii măsurilor din Codul Fiscal de la 1 ianuarie 2016.

El a precizat că în momentul votării Codului Fiscal de PNL, premierul s-a angajat să fie mărit cadrul de colectare la 38% şi reducerea evaziunii fiscale cu 14%.

„Noi am discutat în următoarea cheie, PNL nu a spus nici măcar o secundă că nu votăm acest Cod, au fost câteva argumente şi câteva semne de întrebare pe care sper că noul studiu de impact de la guvern le va spulbera„, a spus Alina Gorghiu, care a anunţat şi ea că Guvernul a vorbit despre un grad de colectare de 38%.

Copreşedinta PNL a susţinut că toate partidele, Guvernul, BNR şi Consiliul Fiscal trebuie să se aşeze la masa negocierilor pentru a discuta cifrele. Noul lider al PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ministrului de Finanţe să realizeze o nouă analiză privind impactul introducerii noului Cod Fiscal, cu care să meargă să convingă reprezentanţii BNR.

Guvernatorul Mugur Isărescu a susţinut că prevederile noului Cod Fiscal sunt inaplicabile, în mesajele venite dinspre BNR vorbindu-se des despre o temporizare în introducerea măsurilor de relaxare fiscală.

Premierul Victor Ponta a criticat însă atitudinea PNL, care a votat Codul Fiscal în Parlament, iar după ce preşedintele Klaus Iohannis a trimis cererea de reexaminare în Parlament, a început să ceară consultări pe marginea acestuia.

Citeşte şi: Victor Ponta, un nou atac pe Facebook: „RUŞINE celor care fac politică ieftină şi blochează Codul Fiscal!”

Ponta a declarat că nimeni nu a criticat Codul Fiscal înaintea de adoptarea acestuia, dar că ulterior ”unii s-au răzgândit”.