„Poliţia Animalelor” ar putea fi înfiinţată în 2014. Va fi o direcţie specială în subordinea ANSVSA

"Poliţia Animalelor" ar putea fi înfiinţată în anul 2014 ca o direcţie specială în subordinea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), peste 300 de medici veterinari urmând să fie arondaţi la nivel naţional, în această direcţie, a declarat, marţi, pentru Agerpres, preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.

29 apr. 2014, 11:53
„Poliţia Animalelor” ar putea fi înfiinţată în 2014. Va fi o direcţie specială în subordinea ANSVSA

„Am prins în Hotărârea de Guvern de reorganizare a ANSVSA şi „Poliţia animalelor”. Vrem să fie o direcţie foarte prezentă în ceea ce priveşte condiţiile de bunăstare ale animalelor şi nu vorbesc numai de câinii fără stăpân, ci de toate animale, cele din fermă, din gospodăriile populaţiei sau animalele care se folosesc la circ. Noi vom face cu inspectorii noştri controalele pe bunăstare, iar controalele pe reclamaţii, unde vor fi întocmite dosare penale sau date amenzi, le vom face cu Poliţia pentru a nu ne depăşi atribuţiile”, a precizat şeful ANSVSA.
Potrivit sursei citate, „Poliţia Animalelor2 va avea o direcţie centrală şi o structură la nivel de judeţ, iar pe fiecare direcţie judeţeană ar urma să lucreze în jur de 7 oameni.

Citeşte şi Scandalul câinilor fără stăpân: ASPA interzice adopţiile, ONG-urile fac acuzaţii grave

„Poliţia Animalelor” va fi o direcţie specială în autoritate cu câte o structură în fiecare judeţ, unde, pentru început vor lucra 1-2 oameni, iar ulterior structura va cuprinde în jur de 7 oameni, ceea ce înseamnă peste 300 de inspectori veterinari. Încercăm să susţinem financiar această direcţie din surse proprii şi estimăm că va apărea odată cu actul normativ de reorganizarea instituţiei veterinare”, a mai spus Mănăstireanu.

Personalul care va lucra în această direcţie va fi format din medici, tehnicieni veterinari sau oameni care au calificare în domeniu.

Citeşte şi ASPA intenţionează să interzică tranzitarea Capitalei cu câini neînregistraţi

„Poliţia Animalelor” nu va avea atribuţii noi faţă de cele pe care le are în prezent ANSVSA în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor, însă va funcţiona ca o structură specializată pentru protejarea acestora. „Poliţia Animalelor” ar urma să aplice Legea privind protecţia animalelor (Legea 205/2004, modificată prin Legea 9/2008), Legea privind câinii fără stăpân (Legea 258/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001) precum şi Regulamentul (CE) nr. 1/2005 privind protecţia animalelor în timpul transportului.

Potrivit datelor ANSVSA, „Poliţia Animalelor” va răspunde la sesizări, va merge în control şi va aplica sancţiuni contravenţionale până la confiscarea animalelor.