Poliţia canadiană: Bărbatul ucis în raidul din Ontario era aproape gata cu pregătirile pentru un atentat

Bărbatul ucis miercuri în timpul unui raid al poliției canadiene era un suporter al Statului Islamic, aflat pe ultima sută de metri a pregătirilor pentru un atentat terorist cu bombă într-un centru urban important, a anunțat joi poliția, potrivit agenției Reuters.

11 aug. 2016, 20:15
Poliţia canadiană: Bărbatul ucis în raidul din Ontario era aproape gata cu pregătirile pentru un atentat

Poliția a luat cu asalt locuința numitului Aaron Driver din orășelul Strathroy, din statul canadian Ontario, pe baza unor informații credibile că pregătea un atentat, primite de la autoritățile Statelor Unite. Printre altele, informațiile conțineau un videoclip „de martiraj”, a informat Royal Canadian Mounted Police (RCMP), poliția federală canadiană.

Driver a murit după ce a detonat un dispozitiv exploziv pe bancheta din spate a unui taxi, în timp ce poliția se apropia, a precizat RCMP într-o conferință de presă la Ottawa. Poliția nu a fost în măsură să precizeze dacă decesul a fost provocat de explozie sau de gloanțele polițiștilor.

Videoclipul furnizat de FBI (Federal Bureau of Investigation, serviciul federal de securitate al SUA), prezentat la conferința de presă, a permis RCMP să-l identifice pe Driver. Acesta purta o cagulă neagră și a citit din Coran, s-a referit la crimele împotriva musulmanilor și a promis un atentat într-un mare oraș canadian în următoarele 72 de ore. „O, Canada, ai primit multe avertismente, ți s-a spus de multe ori care va fi soarta celor care luptă împotriva Statului Islamic”, spune în videoclip bărbatul în vârstă de 24 de ani, convertit la islam.

Driver, care folosea și numele de Harun Abdurahman, fusese arestat în 2015 pentru susținerea deschisă a Statului Islamic pe platforme de socializare. Nu a fost acuzat de nimic, dar o instanță i-a ordonat să nu mai acceseze media sociale, să nu mai utilizeze computere și să nu intre în contact cu Statul Islamic sau alte grupuri similare.

Poliția afirmă că nu l-a urmărit permanent pe Driver, dar l-a monitorizat și că nu există indicii că acesta ar fi avut complici.

Episodul de miercuri a fost primul test de securitate pentru premierul Justin Trudeau, ales în octombrie anul trecut, remarcă Reuters. Trudeau și-a ținut promisiunea din campania electorală de a retrage Canada din misiunile de luptă împotriva Statului Islamic (SI) și de a intensifica în schimb instruirea combatanților locali împotriva SI din Irak.