Poliţia Română cumpără peste 8.000 de smartphone-uri pentru verificarea certificatului verde

Poliția Română a anunțat că face demersuri pentru dotarea polițiștilor cu device-uri inteligente pentru a verifica certificatul verde. E nevoie de 8.000 de astfel de aparate pentru a putea aplica legea intrată în vigoare.

24 sept. 2021, 15:39
Poliţia Română cumpără peste 8.000 de smartphone-uri pentru verificarea certificatului verde

Certificatul verde a devenit obligatoriu de pe 20 septembrie în localitățile din România unde se depășește incidența de la 3 la mia de locuitori. Sunt nevoiți să prezinte certificatul toți cei care merg la restaurante, la cinema, piscină, competiții sportive sau participă la nunți și botezuri. Excepție fac doar copiii cu vârste mai mici de 12 ani.

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, referitoare la device-urile pe care polițiștii trebuie să le folosească, astfel încât să verifice certificatele verzi, Centrul de Informare și Relații Publice, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele aspecte:

La nivelul Poliției Române, s-a realizat o analiză, din care a reieșit că, la acest moment, există 3.174 de astfel de device-uri, pe care se pot face verificările necesare, conform noilor reglementări legale în vigoare”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

certificatul verde

Poliția Română a transmis că mai are nevoie de peste 8.300 de telefoane pentru verificarea certificatelor verzi.

„De asemenea, din această analiză, a reieșit faptul că necesarul, suplimentar față de stocul existent, este de 8.333 de astfel de aparate. În acest sens, s-au demarat deja procedurile de dotare a polițiștilor cu aceste device-uri, astfel încât aceștia să pună în executare măsurile legale incidente”, se mai arată în comunicatul Poliției.

Reacția Poliției vine după ce Sindicatul Europol a semnalat faptul că polițiștii nu pot verifica certificatele verzi.

„Polițiștii de ordine publică nu au posibilitatea tehnică de a verifica autenticitatea certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19 ale cetățenilor. Astfel, în timp ce expresii precum “digitalizarea instituțională” pe care o regăsim inclusiv în programul de guvernare este tot mai des utilizată în spațiul public de către politicieni, astăzi, pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu polițiștii nu pot accesa aplicații sau sisteme informatice care să fie conectate la rețelele publice de internet pentru a putea contribui în mod real la combaterea fenomenului infracțional sau a efectelor pandemiei”, au anunțat, joi, cei de la Sindicatul Europol.

Certificatul verde care poate fi descărcat de AICI va atesta că persoanele sunt:

  • vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
  • au un rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore
  • sunt între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2

Citește și Iată cum poţi folosi Check DCC, aplicaţia care verifică certificatul verde