Poliţia Română, parte într-o operaţiune gigant de combatere a criminalității organizate: 314 arestaţi, 2,4 tone cocaină confiscate

Poliția Română a participat alături de Europol, autoritățile din alte 51 de țări și patru organizații internaționale la operațiunea Ciconia Alba, al cărei scop a fost destructurarea unor grupări de criminalitate organizată care acționau pe teritoriul Uniunii Europene și în afara acestuia, 314 persoane fiind arestate.

19 oct. 2016, 10:49
Poliţia Română, parte într-o operaţiune gigant de combatere a criminalității organizate: 314 arestaţi, 2,4 tone cocaină confiscate

Operațiunea Ciconia Alba a urmărit combaterea migrației ilegale, a traficului de persoane, a traficului de droguri și a fraudelor cu mijloace electronice de plată, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) citat de Agerpres.

„În cadrul operațiunilor, au fost arestate 314 persoane, au fost identificate 529 de victime ale traficului de persoane, au fost confiscate 2,38 tone de cocaină, fiind controlate peste 540.000 de persoane și vehicule”, arată sursa citată.

Informațiile obținute în cadrul acțiunii desfășurate la nivel global au fost folosite pentru declanșarea a 449 de noi anchete.

Ca parte a operațiunii, polițiștii români au desfășurat două acțiuni pentru destructurarea unor grupări specializate în trafic de persoane.

„Au fost efectuate 15 percheziții, fiind arestați 7 membri ai grupurilor infracționale vizate. De asemenea, la data de 12 octombrie, 5 polițiști români au participat, în Marea Britanie, la efectuarea unor percheziții domiciliare”, se arată în comunicatul de presă al IGPR.

Potrivit sursei citate, polițiștii din teren au fost sprijiniți permanent de colegii aflați în centrul de coordonare operațională, situat la sediul Europol din Haga. Aici, ofițerii Europol, ofițerii de legătură și experții naționali din țările participante au realizat un schimb de informații rapid, folosind canale Europol.

Alături de toate statele membre ale Uniunii Europene, la operațiune au participat și 24 de țări extracomunitare.

Operațiunea Ciconia Alba este a treia din seria de zile comune de acțiune, care fac obiectul politicii Uniunii Europene pentru perioada 2013 — 2017.