Poliţia Română, prima reacţie în cazul ambulanţei care fură copii: Nu e neagră, e albă şi nu fură copii, aduce cultura în comunitate

Poliţia Română a postat pe pagina de Facebook un mesaj amuzant şi explicit privind incidentele petrecute în zona Gării de Nord din Capitală, unde o scriitoare aproape a fost linşată de un grup de romi convinşi că femeia fură copii. 

05 iul. 2018, 09:59
Poliţia Română, prima reacţie în cazul ambulanţei care fură copii: Nu e neagră, e albă şi nu fură copii, aduce cultura în comunitate

Scriitoarea Doina Popescu a fost agresată, miercuri noaptea, de către un grup de persoane în zona Gării de Nord din Capitală, în timp ce se afla într-o maşină tip ambulanţă cu care călătorea prin ţară pentru a realiza un circuit intitulat ”Salvaţi literatura”. Atacatorii au presupus că este vorba de aşa-zisa ambulanţă care fură copii.

„Nu e neagră, e albă și nu fură copii, aduce cultura în comunitate…este o simplă ambulanță casată, folosită într-un proiect cultural.

MIT: O ambulanță neagră se plimbă prin oraș și răpește copii pentru a le lua organele.

ADEVĂR: În România nu au fost înregistrate astfel de cazuri.

Emoția și rațiunea ne ghidează comportamentul, iar o decizie emoțională este bine să fie trecută prin filtrul rațiunii, chiar și ,,la cald”.

Dacă ai văzut ceva care ți se pare suspect, sună la numărul 112, venim imediat și clarificăm situația. Ne poți sprijini prin furnizarea cât mai multor informații care vor fi transmise în timp real, din dispecerat, colegilor care vin la sesizarea pe care ai făcut-o.

Te rugăm să nu distribui pe rețelele de socializare mesaje false. Acestea nu fac altceva decât să creeze o stare de panică nejustificată pentru orice părinte care își dorește tot ce-i mai bun pentru copilul său.

#PolițiaRomână #FakeNews #AmbulanțaNeagră”, a scris Poliţia Română pe Facebook. 

Vă reamintim că scandalul a avut loc în zona Gării de Nord şi a luat amploare după ce o persoană a făcut un live pe pagina sa de Facebook în care spunea că fiul său era cât pe ce să fie răpit. Oamenii s-au adunat în jurul autospecialei, în care se afla scriitoarea Doina Popescu, au scos-o pe femeie din mașină și au luat-o la bătaie.

De cealaltă parte, scriitoarea agresată susține că nimic nu este adevărat și că ea călătoreşte cu ambulanța cu pricina, care face parte dintr-un proiect care are ca scop promovarea literaturii.

„Acest individ mă filma prin geamul între-deschis în timp ce mă schimbam şi ca să nu îl reclam eu, a pornit acest incident stupid. A răsturnat discuţia. Eu mă schimbam şi el mă filma. Eu eram în ambulanţa mea. Eu dorm în această ambulanţă.  Aceasta a fost soluţia să merg cu cărţile în vârf de munte, la târgurile de carte. Am bătut Ardealul fără nici un incident”, povesteşte Doina Popescu.

Femeia susţine că nu a intrat în contact cu niciun un copil. Scriitoarea se plânge că atât ea, cât și una dintre fiicele sale primesc și acum amenințări cu moartea.

„Am sunat şi a intervenit poliţia. Ei s-au adunat câteva sute. M-au ameninţat cu moartea. Toată noaptea am primit ameninţări, poliţiştii le-au explicat că nu este o astfel de ambulanţă, că sunt o persoană onorabilă”, a explicat femeia.

Atât scriitoarea, cât și cei 5 agresori au fost duși la audieri la Sectia 3 de politie. Doina Popescu a depus plângere împotriva agresorilor.

„La data de 4 iulie, în jurul orei 23,30, o femeie a sesizat prin apel 112 faptul că a fost agresată de un grup de bărbaţi, pe o stradă din sectorul 1. La faţa locului s-au deplasat cu operativitate poliţiştii Secţiei 3, iar din primele verificări s-a stabilit că femeia, care dormea într-o autospecială inscripţionată cu însemne specifice ambulanţei, staţionată în faţa unui imobil de pe raza sectorului 1, a fost lovită de cinci bărbaţi. Poliţiştii i-au identificat pe aceştia şi i-au condus la sediul Secţiei 3 Poliţie pentru audieri”, informează Biroul de presă al Poliţiei Capitalei.

Persoana vătămată a primit îngrijiri medicale de specialitate în incinta subunităţii de poliţie, dar a refuzat să fie dusă la spital.

Cu privire la vehiculul folosit de victimă, s-a stabilit că este unul privat, nu aparţine sistemului de ambulanţă şi nu are utilitate medicală, spun poliţiştii.

Poliţia spune că scriitoarea cumpărase maşina în scop profesional, pentru a face un circuit prin ţară sub denumirea „Salvaţi literatura”, pe maşină fiind inscripţionate aceste detalii. Aceleaşi surse au mai menţionat că nu există o „Ambulanţă neagră” care ar fura copii.

În cauză se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri sau alte violenţe, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul, şi tragerea vinovaţilor la răspundere penală.

Legenda urbană despre ambulanţa neagră destinată traficului de copii a creat o adevărată isterie în mediul virtual în ultimii ani. Nu este prima dată când oameni nevinovaţi au fost atacaţi pentru că se deplasau cu o ambulanţă. În septemebrie 2016, o tânără a transmis un mesaj halucinant prin care spunea că o ambulanţă neagră umblă prin cartierele bucureştene şi răpeşte copii. În realitate, maşina aparţinea Centrului Medical de Dianosticare şi Tratament Ambulatoriu şi era destinată serviciului medical al celor aflaţi în nevoie. Salvarea cu indicativul 005 a ajuns să fie scoasă de pe traseu de frica oamenilor.

Ambulanţa neagră, despre care s-a spus că fură copiii pentru organe, scoasă de pe traseu de frica oamenilor