Poliţia Română va avea sistem IT de recunoaştere facială

Inspectoratul General al Poliției Române a stabilit în această lună firma câștigătoare a licitației pentru dezvoltarea unui sistem IT de recunoaștere facială. Contractul are o valoare estimată de 4.779.008 lei (fără TVA).

12 mai 2020, 06:16
Poliţia Română va avea sistem IT de recunoaştere facială

Poliția a atribuit acest contract, în data de 8 mai, către firma Dataware Consulting, pentru suma finală de 4.779.000 lei (fără TVA), arată datele din Sistemul electronic de achiziții publice. Poliția a dat anterior asigurări că sistemul IT nu va monitoriza în timp real spațiile publice și private și nu va capta înregistrări video, ci va fi utilizat pentru identificarea persoanelor exclusiv în cadrul investigării punctuale a unor fapte penale.

Contractul atribuit către firma Dataware Consulting presupune achiziționarea unei soluții informatice pentru recunoaștere facială + training, în cadrul proiectului „Dezvoltarea sistemului de identificare și recunoaștere facială (NBIS) și interconectarea acestuia cu autoritățile de aplicare a legii din UE prin intermediul sTESTA”, astfel:

1.Soluția informatică pentru recunoaștere facială va fi formată din următoarele componente: a) Software pentru identificare și recunoaștere facială cu minim 2.000.000 de entități, b) Licențiere a sistemelor de operare de tip server, c) Soluție de baze de date și soluție de replicare baze de date, d) Soluție de virtualizare, e) Un cluster servere pentru operații mission critical, f) Servere blade, g) Soluție de stocare.

2. Training pentru recunoaștere facială (250 persoane);

3. Training pentru soluția de virtualizare (10 persoane);

4. Training pentru sistemele de operare ofertate (10 persoane).

Pentru acest contract, în valoare estimată inițial la de 4.779.008 lei (fără TVA), Poliția a primit 5 oferte de la următoarele firme:

1. Dataware Consulting SRL
2. Tech Source Consulting (lider), Cymbiot Solutions (subcontractant – 6%) și Avatar Software (subcontractant – 14%).
3. Starc4sys SRL
4. RECO 3.26
5. Idemia Identity&Security France

Tehnologia de recunoaștere facială, în curs de maturizare, ridică temeri în UE cu privire la modul abuziv în care ar putea fi folosită și Comisia Europeană intenționează să impună limite stricte în modul în care această tehnologie este utilizată, astfel încât cetățenii europeni să aibă drepturi bine definite cu privire la modul în care datele lor personale sunt utilizate.


loading...