Politica internă și externă a Kazahstanului lasă posibilitatea extinderii cooperării cu România

Omenirea s-a confruntat cu multe provocări în acest an. Conflictul din Ucraina, în special, a avut un impact asupra întregii planete, inclusiv indirect, prin crize economice și tensiuni geopolitice îngrijorătoare. Nici Kazahstanul nu a fost ferit de acest lucru, întrucât consecințele războiului au afectat economia noastră, în timp ce riscurile unei recesiuni globale și ale unei inflații în spirală afectează încrederea mediului de afaceri în regiunea Asiei Centrale.

27 dec. 2022, 14:31
Politica internă și externă a Kazahstanului lasă posibilitatea extinderii cooperării cu România

În acest context dificil, Kazahstanul ar fi putut privi spre interior, mai ales având în vedere evenimentele tragice care au avut loc în țara noastră în ianuarie, când ne-am confruntat cu o tentativă de lovitură de stat prin violență armată. Mulți nu erau siguri că țara noastră își va reveni. În ciuda asigurărilor și angajamentelor noastre ferme de reformă, democratizare și întărirea protecției drepturilor omului, unii s-au îndoit că aceste lucruri vor fi realizate. Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul acestui an tumultuos, putem spune cu certitudine că Kazahstanul și-a respectat promisiunile. Pe lângă faptul că a demonstrat reziliență și stabilitate, țara s-a transformat prin inițiative politice și socio-economice semnificative.

Reformele constituționale au fost puse în aplicare în urma unui referendum la nivel național desfășurat în iunie. În noiembrie, în Kazahstan au avut loc alegerile prezidențiale conform unei noi Constituții. Mulți dintre participanții la evenimentele tragice din ianuarie au fost amnistiați.

Toate eforturile noastre din ultimele douăsprezece luni au contribuit la crearea unui Kazahstan just și echitabil, unei societăți prospere și unui sistem politic mai energic, dinamic și competitiv.

Transformându-și sistemul politic intern, Kazahstanul nu a uitat de obligațiile sale internaționale. În octombrie, Astana a găzduit cel de-al șaselea summit al Conferinței privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia. Cu o lună mai devreme, am organizat cel de-al 7-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale. Papa Francisc a participat la acest eveniment, alături de peste 100 de delegații din 50 de țări.

Suntem convinși că politica externă multi-vectorială a Kazahstanului va contribui la soluționarea multor crize globale și va facilita o colaborare internațională sporită.

2023 va fi un alt an important pentru Kazahstan. În primele șase luni vor avea loc alegeri parlamentare. Noi partide politice apar deja în perioada premergătoare alegerilor, sporind și mai mult competiția politică și pluralismul. Pentru prima dată în ultimii 18 ani, candidații independenți vor putea candida la alegeri în circumscripții uninominale.

În așteptarea noului an, suntem hotărâți să consolidăm relațiile cu România. Am construit o bază solidă pe care să ne dezvoltăm în continuare cooperarea. Având în vedere dorința noastră reciprocă de a avea legături puternice, am toate motivele să cred că ne vom atinge obiectivele împreună.