Politicieni din partidul lui Berlusconi anchetaţi pentru petreceri naziste de ziua lui Hitler

Un grup de 22 de fanatici nazişti, între care şi un membru al partidului fostului premier italian Silvio Berlusconi, a fost dat în judecată pentru că a organizat o petrecere în stil nazist cu ocazia zilei de naştere a fostului dictator Adolf Hitler.

17 ian. 2013, 18:16
Politicieni din partidul lui Berlusconi anchetaţi pentru petreceri naziste de ziua lui Hitler

Petrecerea a avut loc în luna aprilie, în 2007, într-o grădină de vară foarte populară, unde se bea bere, situată pe malul Lacului Buguggiate, la picioarele Alpilor Italieni, scrie Daily Mail. Grupul de fanatici nazişti italieni a fost acuzat de propagandă de tip nazist şi de incitare la ură etnică şi rasială.

La petrecere s-au cântat cântece naziste, după cum au dezvăluit anchetatorii italieni. Petrecăreţii au cântat şi o versiune modificată a unui cântec tradiţional italian, pe ritmurile căruia a fost pus un refren şocant: „Şase milioane de evrei, fă-o din nou!”. Nu au lipsit nici obiectele cu însemne naziste, fotografiile cu Hitler şi steagurile naziste, precum şi alte asemenea simboluri din perioada fascistă.

Petrecăreţii au executat şi salutul nazist, au strigat „Heil Hitler!” şi au cântat imnuri în memoria unor faimoşi nazişti, între care şi Erich Priebke, care a fost condamnat pentru că a fost implicat în masacrul a 335 de italieni, în 1944, în Peşterile Ardeantine.

Între acuzaţi se regăseşte şi un membru al partidului fostului premier italian Silvio Berlusconi, Partidul Libertăţii Poporului, care a negat însă că acea petrecere ar fi avut loc. Este vorba despre Franco Lattuada, un consilier local. Dar un poliţist sub acoperire a filmat totul cu o cameră ascunsă în barul unde a avut loc petrecerea. Înregistrarea, despre care procurorii au spus că este „şocantă”, va fi transmisă în instanţă, în timpul procesului.

Curentul neo-nazist a luat amploare în Italia în ultimul deceniu, pe fondul proliferării terorismului islamic.