Politicienii din Ucraina nu vor să îşi declare averile. Agenţia anticorupţie are probleme mari cu ei

Șefa agenției ucrainene anticorupție (NAZK), Natalia Korceak, a comparat prima sa tentativă de a lansa un program online de declarare a averilor cu o pasăre care se lovește de un geam, informează Reuters. Deși programul a demarat în cele din urmă în luna octombrie, NAZK se află în acest moment în fața unei sarcini și mai dificile: de a citi, una câte una, peste 10.000 de declarații de avere ale politicienilor și funcționarilor publici și a găsi dovezi în cazul celor care au obținut averile în mod ilicit.

21 nov. 2016, 14:39
Politicienii din Ucraina nu vor să îşi declare averile. Agenţia anticorupţie are probleme mari cu ei

Activiștii și parlamentarii care susțin reforma au îndoieli că NAZK ar avea resursele necesare sau angajamentul pentru a duce o astfel de sarcină la bun sfârșit într-un moment de răscruce pentru Ucraina, când trebuie să convingă finanțatorii occidentali că guvernul poate să își țină promisiunile.

Fondul Monetar Internațional, care a oferit Kievului 17,5 miliarde de dolari depinde parțial de angajamentul Ucrainei în lupta împotriva corupției și de urmărirea penală a unor mari corupți.

Autoritățile ucrainene, însă, nu au o reputație prea bună în ceea ce privește lupta împotriva corupției, iar reforma în domeniul declarării averilor demnitarilor și funcționarilor publici s-a lovit de critici din partea multor politicieni care își doresc să o amâne sau să o limiteze.

„Va fi absolut imposibil să verifici declarațiile de la caz la caz. Agenția nu are destui angajați. Aș fi foarte surprins dacă NAZK ar putea să întreprindă ceva fără ajutor din partea altor agenții”, a afirmat Vitalii Șabunin, directorul organizației neguvernamentale Centrul de Acțiune Împotriva Corupției.

Agenția are doar 36 de angajați care, în lipsa unei baze de date unitare, trebuie să verifice informațiile manual prin consultarea mai multor baze de date legate de proprietate sau impozite, o muncă titanică dacă se ia în considerare că multe declarații de avere se întind pe zeci de pagini.

„Nu suntem în America unde vedem în filme că apeși pe un buton și toate informațiile din toate bazele de date sunt afișate. Pentru noi, lucrul acesta este încă în viitor,” a spus Korceak.

Mai mult, agenția nu a primit destule fonduri pentru a construi un sistem capabil să acceseze toate bazele de date, dar Korceak a spus că programul informatic care ar putea să gestioneze bazele de date ar putea fi pus la punct în 2017, dacă NAZK primește banii necesari de la buget.

Proiectul de buget pentru 2017 prevede 22,4 milioane de dolari pentru agenția anti-corupție, ceea ce ar însemna o creștere de 40% a bugetului față de 2016.

Citeşte şi ANAF: Bilanţul privind controlul marilor averi nu este spectaculos. S-au lucrat 30 de dosare în trei ani

Sistemul online pentru declarațiile de avere ar fi trebuit să fie lansat în luna august, însă sistemul nu avea certificările necesare, iar lansare a fost amânată cu două luni, deși FMI a condiționat acordarea unei tranșe de 1,3 miliarde de dolari a împrumutului acordat Ucrainei de funcționarea bazei de date, potrivit Agerpres.

„Avem foarte multe întrebări pentru NAZK”, a spus directorul organizației Transparency International din Ucraina, Iaroslav Iurcișin. „Au o atitudine pasivă. Găsesc mereu 40 de explicații pentru eșecul platformei în loc să găsească o soluție ca ea să meargă”, a adăugat activistul. Ministerul Justiției, care ar trebui să aprobe planul agenției pentru anchetarea declarațiile de avere, a trimis înapoi propunerea inițială numind-o „nerealistă”.

Șabunin și Iurcișin spun că sistemul ar putea totuși să funcționeze dacă organizațiile neguvernamentale și presa ar suplimenta eforturile NAZK și ar atrage atenția asupra unor exemple de corupție. Dar faptul că un domeniu cheie precum lupta împotriva corupției ar depinde de societatea civilă și presă mai mult decât de agențiile guvernamentale creează îngrijorare atât în Ucraina cât și în organizațiile internaționale, care se tem că nu există voință politică la Kiev pentru a eradica corupția la nivel înalt, potrivit Agerpres.

Procurorul general Iurii Luțenco a afirmat că toți oficialii care au declarat că dețin peste 100.000 de dolari lichidități vor fi anchetați și ar putea primi 15 ani de închisoare dacă banii sunt obținuți prin mijloace ilicite.