Politico: Jean-Francois Bohnert, contracandidatul lui Kovesi, anunţă că rămâne în cursa pentru şefia Parchetului European

Jean-Francois Bohnert, candidat pentru postul de procuror-şef european alături de Laura Codruţa Kovesi, a declarat că rămâne în cursă pentru a nu fi necesară reluarea procedurii de desemnare a ocupantului acestui post, scrie Politico, potrivit News.ro.

26 iul. 2019, 12:57
Politico: Jean-Francois Bohnert, contracandidatul lui Kovesi, anunţă că rămâne în cursa pentru şefia Parchetului European

„Sunt, momentan, în aceeaşi poziţie (de candidat la șefia Parchetului European – n.r.)”, a declarat Jean Francois Bonhert pentru Politico. Niciunul dintre candidaţi „nu are susţinerea propriilor naţiuni … însă din motive variate”, a precizat el.

Bohnert lăsat să se înţeleagă că motivele sunt de ordin procedural.

„Comitetul de selecţie consideră că toţi cei trei candidaţi ar trebui să rămână, altfel întreg procesul de selecţie ar trebui luat de la capăt. De aceea nu mi-am retras candidatura”, a mai afirmat el.

Într-un articol intitulat „Ciudata poveste a eforturilor Europei de a găsi un procuror-şef”, Politico subliniază că niciunul dintre cei doi candidaţi nu sunt susţinuţi de propriile guverne.

Publicaţia relatează că iniţial retragerea susţinerii Franţei pentru Bohnert nu a fost anunţată de Paris, ci de Dacian Cioloş.

„Schimbarea poziţiei Franţei a fost anunţată în mijlocul unei conferinţe de presă a lui Dacian Cioloş, liderul român al grupării centriste Renew Europe, care include şi partidul lui Emmanuel Macron”, se arată în articolul Politico.

Astfel, Franţa nu şi-a anunţat oficial schimbarea de poziţie, iar Bohnert nu s-a retras din cursă, comentează Politico. El chiar pare să aibă speranţe că ar putea ocupa funcţia. După ce a fost întrebat dacă încă îşi doreşte să fie procurorul-şef european, el a răspuns: „Clar, da”.

Kovesi nu a răspuns solicitării de a comenta pe acest subiect pentru Politico.

În prezent Laura Codruţa Kovesi este susţinută de Parlamentul European, iar Bohnert de Consiliul European.

Însă trei diplomaţi au declarat pentru Politico că Kovesi va fi în final susţinută şi de Consiliu.

Al treilea candidat este Andres Ritter din Germania.

Un diplomat important citat de Politico a declarat că schimbarea de poziţie a Franţei nu va duce „neapărat” la schimbarea poziţiei Consiliului: „În principiu, de ce ar trebui?”, a afirmat diplomatul, adăugând că situaţia este „foarte complicată” şi că dacă se va retrage vreun candidat, va trebui găsit altul.

Chiar dacă Bohnert se va retrage, nu este clar că Consiliul o va alege pe Kovesi drept candidată, comentează publicaţia.

Un diplomat UE a notat că Kovesi şi Ritter au ieşit la egalitate pe locul doi în votul iniţial al Consiliului.

„Este o situaţie dificilă”, a afirmat diplomatul.


loading...
Partenerii noștri