Poliţişti de la Rutieră, acuzaţi că au primit pizza drept mită. Doi agenţi au fost reţinuţi de DNA

Doi agenţi de poliţie din Iaşi au fost reţinuţi de procurorii DNA, iar alţi doi sunt cercetaţi sub control judiciar, pentru că ar fi pretins şi primit produse alimentare de la un restaurant pentru a-i proteja în trafic pe şoferii localului. Totodată, a fost reţinut şi directorul restaurantului, acuzat de dare de mită în formă continuată şi de conducerea unui autoturism fără a avea permis.

27 aug. 2020, 05:43
Poliţişti de la Rutieră, acuzaţi că au primit pizza drept mită. Doi agenţi au fost reţinuţi de DNA

Barabaş Nicolae Robert, agent de poliţie în cadrul Biroului Rutier Iaşi şi Crengăniş Felix Nelu, agent de poliţie din cadrul Serviciul permise şi înmatriculări Iaşi au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către procurorii DNA, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

În acelaşi dosar s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Lohan Cristinel, agent de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Iaşi – Biroul Rutier Iaşi şi Zaborilă Viorel, agent de poliţie în cadrul Biroului Rutier Iaşi – Poliţia Municipiului Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Totodată, au fost reţinuţi directorul restaurantului, precum şi o altă persoană.

Directorul localului este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de dare de mită în formă continuată (47 acte materiale) şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere (trei acte materiale).
Potrivit procurorilor, în perioada 22 iunie 2019 – 07 martie 2020, în calitate de poliţist la Biroul Rutier Iaşi, Barabaş Nicolae Robert, în baza unei înţelegeri tacite ce exista la nivelul Poliţiei Rutiere Iaşi şi a conducerii unui restaurant, ar fi pretins şi primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering în valoare de 2.650 lei, pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata şi sancţiona contravenţiile comise de aceştia sau eventualele contravenţii pe care aceştia le-ar săvârşi sau/şi pentru a aplica sancţiuni contravenţionale mai blânde.

Citeşte şi Poliţişti atacaţi cu toporul, în Capitală. Agresorul a fost împuşcat VIDEO

În perioada august – octombrie 2019, inculpatul Crenganiş Felix Nelu, agent de poliţie la Serviciul permise şi înmatriculări Iaşi, ar fi pretins şi primit, prin intermediari de la directorul aceluiaşi restaurant, produse alimentare şi sume de bani în schimbul cărora ar fi dispus confecţionarea şi ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, a unor plăcuţe de înmatriculare pentru autoturisme deţinute de restaurant, dar şi pentru a elibera pe viitor, plăcuţe în condiţii similare.
De asemenea, inculpatul Crenganiş Felix Nelu ar fi pretins şi primit de la o persoană, în două situaţii, suma de 350 de euro şi bunuri în valoare totală de aproximativ 1.500 lei, promiţându-i că va interveni pe lângă examinatori din cadrul Serviciul permise şi înmatriculări Iaşi, astfel încât persoana să promoveze proba practică examenelor de obţinere a permisului auto categoria C şi ulterior examenele pentru categoria E.

La rândul său, directorul restaurantului, în baza unei înţelegeri tacite existente la nivelul Poliţiei Rutiere Iaşi şi a conducerii restaurantului, ar fi oferit şi remis cu titlu gratuit, personal şi prin intermediari, în perioada 22 iunie 2019 – 09 iulie 2020, produse alimentare de catering în valoare de aproximativ 4.600 lei mai multor poliţişti rutieri din cadrul Poliţiei Rutiere Iaşi şi unor funcţionari din cadrul serviciului permise şi înmatriculări vehicule Iaşi, în scopul protejării conducătorilor auto ai restaurantului la constatarea unor contravenţii rutiere comise de aceştia, precum şi în scopul favorizării unor persoane din cercul său relaţional la obţinerea plăcuţelor de înmatriculare.
Totodată, directorul restaurantului ar fi condus autoturisme fără permis de conducere în trei situaţii, ultimul act fiind săvârşit în cursul zilei de 26 august 2020 când s-ar fi prezentat, la percheziţiile efectuate în cauză, la volanul unui autoturism, deşi nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Cele patru persoane arestate urează să fie pezentate Tribunalului Iaşi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

O mare parte din mită a fost primită drept pizza. Mai precis, polițiștii ar fi comandat pizza, iar procurorii susțin că nu ar fi plătit pentru ea.