LEGEA SALARIZĂRII BUGETARILOR. Ministrul Muncii a început discuţiile cu sindicatele. Luni a fost constituit un grup de lucru UPDATE

LEGEA SALARIZĂRII BUGETARILOR. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a început, luni, discuţiile cu sindicaliştii pe proiectul Legii salarizării unitare, primii care au venit la negocieri fiind liderii sindicatelor din domeniul ordinii şi siguranţei publice, care spun că vor să obţină o salarizare corectă pentru angajaţii din domeniu şi eliminarea dezechilibrelor salariale în raport cu angajaţii din alte domenii. 

06 mart. 2017, 09:53
LEGEA SALARIZĂRII BUGETARILOR. Ministrul Muncii a început discuţiile cu sindicatele. Luni a fost constituit un grup de lucru UPDATE

UPDATE LEGEA SALARIZĂRII BUGETARILOR. Salarizarea personalului din Poliție va fi discutată în cadrul unui Grup de lucru ce a fost constituit luni și are o primă discuție la Ministerul de Interne pe marginea noului proiect de Lege a salarizării, a declarat președintele Federației Polițiștilor, Florin Vîlnei.

„Am format un grup de lucru. Ne ducem la Ministerul de Interne pentru a discuta pe Legea generală de salarizare. Cartoful fierbinte este HG 1/2017 (pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe țară garantat în plată — n. r.). La momentul acesta nu există un punct de vedere comun cu privire la aplicarea salariului minim pe economie de 1.450 lei. Aici sunt discuțiile. Toată lumea vrea o lege generală de salarizare, dar nimeni nu vrea, cel puțin pe Ministerul de Interne, să aplice salariul minim pe economie de 1.450 lei. Am format un grup de lucru, începând cu ora 14:00. Nu știu când se termină. Discuțiile sunt pe Legea generală de salarizare, pe noul proiect care ne-a fost și nouă prezentat”, a spus Vîlnei, după discuțiile de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, la care au participat, potrivit acestuia, și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, precum și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, scrie Agerpres. 

LEGEA SALARIZĂRII BUGETARILOR. „Doamna Olguţa Vasilescu nu ne-a înaintat această lege a salarizării, acel vestit draft cu care încearcă să ne amăgească zicând să stăm liniştiţi că ei or să facă. Noi vrem lucruri concrete. Indemnizaţiile se calculează la nivelul anului 2009, ceea ce înseamnă că, în fapt, omul câştigă acelaşi bănuţ şi nu obţine nimic în plus. Câştigă doar ei la capitolul imagine, în Poliţie nu se măreşte nimic. Noi vrem ca indemnizaţiile să fie raportate la un salariu minim brut de cel puţin 1.450 de lei. De aceste prevederi ar urmă să beneficieze undeva la 45.000 de oameni, aici incluzând şi personalul auxiliar şi jandarmii şi pompierii. Am cerut aprobare deja de la Primăria Capitalei, pentru datele de 23 şi 24 martie, că să pichetăm Ministerul Muncii, iar pe 25 martie să facem un miting de 10.000 de persoane, de Ziua Poliţiei, pentru că nu e normal ca poliţiştii să aibă salarii atât de mici. Suntem discriminaţi, de exemplu, un şofer de pe salvare are un venit de 5.000 de lei, iar un poliţist cu funcţie de conducere, care instrumentează şi dosare, face cercetare, conduce şi maşină, se ocupă şi de ordinea publică să câştige 3.000 de lei. Noi nu mai acceptăm aceste atitudini abuzive şi trebuie să aşezăm lucrurile acolo unde este corect şi munca noastră să fie plătită la adevărata ei valoare”, a declarat Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor (SNPPC), înainte de începerea negocierilor de la Ministerul Muncii, citat de Mediafax. 

LEGEA SALARIZĂRII BUGETARILOR. Negocierile de la Ministerul Muncii au loc în contextul în care ministrul Lia Olguţa Vasilescu a declarat că salariile de până la 4.000 de lei ale bugetarilor ar urma, în medie, să se dubleze odată cu aplicarea noii legi a salarizării.

„Suntem în discuţii pe legea salarizării unitare. De luni începem să avem întâlniri cu sindicatele, primele care vor intra la discuţii vor fi sindicatele din ordinea publică şi din sănătate. (…) Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la postul de televiziune RomaniaTV

LEGEA SALARIZĂRII BUGETARILOR. Întrebată când va ajunge în Parlament legea salarizării unitare, Olguţa Vasilescu a declarat că mai întâi trebuie purtate discuţii cu sindicatele, deci nu poate spune o dată exactă, dar legea va trebui adoptată până la data de 1 iulie 2017.

În ceea ce priveşte pensiile, Vasilescu a precizat că „următoarea majorare este de la 1 iulie pentru absolut toţi pensionarii din România, când creşte punctul de pensie la 1.000 lei”.

LEGEA SALARIZĂRII BUGETARILOR. Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) „Cartel Alfa” îi solicită ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, să renunţe la separarea salariilor de indemnizaţii, în noua lege a salarizării, în condiţiile în care indemnizaţiile demnitarilor, primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene ar fi raportate la salariul mediu, în timp ce restul salariilor din sistemul public sunt raportate la salariul minim.

„Stabilirea bazei de raportare a indemnizaţiilor demnitarilor, primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, vicepreşedinţilor, etc la salariul mediu, în timp celelalte salarii din sistemul public sunt raportate la salariul minim din grilă, instituie un tratament diferenţiat al acestor angajaţi publici în raport cu ceilalţi”, arată reprezentanţii CNS „Cartel Alfa” într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

LEGEA SALARIZĂRII BUGETARILOR. Comitetul Confederal al CNS „Cartel Alfa” consideră că intenţia Guvernului de a separa astfel salariile de indemnizaţii în noua lege a salarizării unitare, care urmează să fie discutată cu sindicatele, reprezintă „o aroganţă a aleşilor”.