Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor fac cercetări în legătură cu scandalul cărnii de cal

Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor fac cercetări prealabile pentru a stabili dacă s-a comis o infracţiune în cazul cărnii de cal descoperită în lasagna, care ar fi fost exportată din România, împachetată în Franţa şi trimisă în Marea Britanie drept carne de vită.

11 feb. 2013, 11:31
Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor fac cercetări în legătură cu scandalul cărnii de cal

Ofiţerii de la Direcţia de Investigare a Fraudelor din Poliţia Română au declanşat o serie de verificări prealabile, pentru a stabili dacă există „elementele constitutive ale comiterii unei infracţiuni de înşelăciune cu privire la calitatea mărfii”, informează Mediafax.

La Poliţia Română nu s-a înregistrat până luni dimineaţă nicio plângere legată de problemele ridicate de acest export şi nu a fost anunţat niciun prejudiciu, au mai arătat sursele citate.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că va merge la Ministerul Agriculturii pentru a vorbi cu ministrul pe tema producătorilor de carne autohtoni şi apărarea intereselor acestora pe plan european.

România va fi decredibilizată pentru „mulţi ani” dacă se vor constata „nereguli la expeditor”, a declarat, duminică, preşedintele Traian Băsescu, comentând problema importurilor de carne de cal posibil din România în Marea Britanie.

„E o mare problemă. Vreau să ştiţi că de se va constata că au existat nereguli la expeditor, deci în România, România va fi decredibilizată pentru mulţi ani. Vreau să cred, sper, că nu se va întâmpla acest lucru. Văd că instituţiile statului s-au pus în mişcare în acest caz. Sper să nu fie de la noi o etichetare falsă. Chiar dacă nu discutăm de un produs toxic, carnea de cal este la fel de comestibilă ca şi cea de vită, dar o etichetare falsă pentru obţinerea unui câştig ilegal va decredibiliza România pentru o lungă perioadă de timp şi riscurile să avem restricţii la export sunt foarte mari”, a declarat preşedintele Băsescu.

Cantităţi importante de carne de cal – până la 100 la sută – au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese de compania franceză Comigel.

Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) informa, sâmbătă, cu referire la originea cărnii de cal ce a declanşat un scandal în Marea Britanie, că serviciile veterinare franceze au confirmat faptul că este vorba despre două abatoare din România.

Asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins duminică aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu este în România.

Guvernul francez va organiza luni seara o reuniune de criză cu specialiştii din industria cărnii, a anunţat duminică anturajul ministrului pentru Consum, în timp ce scandalul cărnii de cal utilizate în preparate congelate ia amploare, relatează AFP.

Descoperirea cărnii de cal în lasagna marca Findus a provocat un scandal în Marea Britanie. Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus a afirmat, sâmbătă, că intenţionează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal, a relatat AFP.

La rândul său, grupul agroalimentar Findus s-a declarat „înşelat” şi a anunţat că va depune plângere luni.

Ulterior, grupul agroalimentar Findus a acuzat furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceză Spanghero, că a livrat carne de cal românească cu menţiunea „vită”, potrivit AFP.