Poliţiştii locali vor putea amenda şoferii care încalcă regulile de circulaţie pe drumurile publice, nu doar pentru parcări neregulamentare

Un proiect de lege adoptat, marţi, de deputaţi prevede puteri sporite pentru poliţiştii locali. Mai exact, Poliţia Locală va putea solicita proprietarului unei maşini datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul. În cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate poliţiştii locali vor putea constata contravenţiile şi aplica sancţiunile corespunzătoare.

08 nov. 2022, 15:46
Poliţiştii locali vor putea amenda şoferii care încalcă regulile de circulaţie pe drumurile publice, nu doar pentru parcări neregulamentare

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care stabileşte şi în sarcina poliţiei locale atribuţia de a putea solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare.

Citeşte şi: Cod rutier 2022. Lovitura de graţie pentru şoferi, poliţia cumpără sistemul Big Brother care identifică numerele din mers

Proiectul de lege pentru modificarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice are ca obiect de reglementare stabilirea şi în sarcina poliţiei locale, pe lângă poliţia rutieră, a atribuţiei de a putea solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare.

Citeşte şi: Explicaţiile Parchetului pentru eliberarea şoferului care a umilit Poliţia şi era să lovească trecătorii de pe trecerea de pietoni

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”, se arată în proiectul citat de Agerpres.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni nerespectarea de către proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul a obligaţiei de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliţiei rutiere sau poliţie locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

„Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau de către poliţistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către poliţiştii de frontieră”, se mai arată în proiect.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.