Poliţiştii români şi-au îndeplinit cu succes misiunea în staţiunile turistice din Bulgaria

Poliţiştii români și-a îndeplinit cu succes misiunea desfăşurată în patru staţiuni turistice din Bulgaria. Timp de două luni, aceştia au acordat sprijin şi au consiliat peste 4.700 de români, care au ales să-şi petreacă vacanţa pe litoralul Bulgariei.

09 sept. 2016, 11:01
Poliţiştii români şi-au îndeplinit cu succes misiunea în staţiunile turistice din Bulgaria

În perioada 1 iulie – 31 august 2016, 16 poliţişti români au desfăşurat activităţi de siguranţă publică în cadrul unor patrule comune cu poliţişti bulgari, în staţiunile turistice Albena, Nessebar/SunnyBeach, Nisipurile de Aur şi Balcic, din Bulgaria.

Misiunile în aceste staţiuni s-au desfăşurat în două serii, a câte 8 poliţişti, în perioada 30 iunie – 31 iulie, respectiv 1 – 31 august, în fiecare dintre cele patru staţiuni acţionând câte doi poliţişti români.

Poliţiştii români selecţionaţi pentru a desfăşura activitatea în Bulgaria au fost atent instruiţi şi pregătiţi pentru a-şi îndeplini cu succes misiunile încredinţate, un criteriu obligatoriu de selecţionare fiind acela de a fi un bun vorbitor de limbă bulgară.

Oamenii legii au acționat, fără a avea competenţa materială de a constata contravenții sau infracțiuni, activitatea acestora axându-se pe acordarea de sprijin colegilor bulgari, atât pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică corespunzător, cât şi pentru intermedierea relaţionării turiştilor români cu autorităţile bulgare.

Este al şaptelea an în care se organizează asemenea misiuni, activităţile bucurându-se de apreciere din partea turiştilor români care au avut astfel posibilitatea de a se adresa direct poliţiştilor români pentru soluţionarea unor probleme, deşi se aflau pe teritoriul altui stat.

În cadrul misiunilor, poliţiştii români au consiliat peste 4.767 de turişti români, în special cu privire la indicarea anumitor destinaţii şi furnizarea unor informaţii de ordin legislativ din țara gazdă.

De asemenea, 178 de turişti români au fost implicaţi în evenimente pe raza staţiunilor menționate, dintre care 153 în calitate de victimă ale unor evenimente neplăcute (furturi de autoturisme, înșelăciuni, tamponări auto, furturi sau distrugeri, fără producerea unor consecinţe deosebite).

Reamintim că, aceste misiuni au demarat în anul 2010, iar în cadrul lor, poliţiştii români şi bulgari acţionează în patrule comune în scopul asigurării ordinii şi liniştii publice. De asemenea, cooperează şi acordă asistenţă în cadrul activităţilor specifice, relaţionând îndeosebi cu cetăţeni ai propriului stat. Activităţile de patrulare în comun au loc, îndeosebi, pe durata sezonului turistic (atât vara, cât şi iarna) în zonele în care se deplasează turişti români şi bulgari.