Poliţiştii francezi au ieşit în stradă, nemulţumiţi de condiţiile de muncă

Sute de ofițeri de poliție francezi s-au adunat miercuri în centrul Parisului pentru a protesta contra condițiilor de muncă și le-au cerut autorităților să inițieze o reformă cuprinzătoare a sistemului de justiție.

14 oct. 2015, 14:55
Poliţiştii francezi au ieşit în stradă, nemulţumiţi de condiţiile de muncă

Demonstrația, organizată de sindicatele Alliance și Synergie, a început în Place Vendome, polițiștii manifestând în fața Ministerului Justiției francez.

Protestele, primele de acest fel în ultimii 30 de ani în rândul polițiștilor, au izbucnit după un caz recent în care un ofițer de poliție a fost împușcat de un deținut, ulterior eliberat de instanță. Polițiștii în civil participanți la manifestație poartă tricouri pe care sunt desenate ținte sau mesaje prin care cer ‘protecție și recunoaștere’.

Participanții reclamă printre altele ‘lipsa mijloacelor’ necesare îndeplinirii misiunilor și ‘absența unor răspunsuri penale’ în urma activității poliției.

”După atentatele din ianuarie, se patrulează non-stop. Nu există resurse pentru a face acest lucru”, a declarat un ofițer parizian, sub acoperirea anonimatului, ptrivit Agerpres.

Citeşte şi 13 persoane au fost arestate în Belgia. Grupul terorist plănuia să ucidă poliţişti

Autoritățile franceze din domeniul securității au fost supuse unor presiuni crescute în acest an, în luna ianuarie având loc atacurile teroriste de la redacția săptămânalului de satiră Charlie Hebdo și dintr-un magazin evreiesc de la periferia Parisului.

Premierul francez Manuel Valls urma să se adreseze manifestanților în cursul după-amiezii, iar președintele Francois Hollande a anunțat că se va întâlni săptămâna viitoare cui liderii sindicatului polițiștilor.

Ultima astfel de manifestație a polițiștilor francezi a avut loc în 1983, în mandatul președintelui François Mitterrand. În fața Ministerului Justiției, circa 1.500 de polițiști au denunțat politica guvernamentală după asasinarea a doi funcționari de către gruparea de extremă-stânga ‘Acțiunea directă’.