Politologul Cristian Pîrvulescu: „PNL nu are un candidat sigur pentru prezidenţiale, deocamdată are un candidat formal”

Cristian Pîrvulescu a făcut o analiză a peisajului politic românesc, în contextul în care 2024 va fi cel mai aglomerat an electoral din istoria postdecembristă a României, fiind programate patru rânduri de alegeri: prezidenţiale, parlamentare, locale şi europarlamentare.

30 ian. 2023, 09:52
Politologul Cristian Pîrvulescu: „PNL nu are un candidat sigur pentru prezidenţiale, deocamdată are un candidat formal”

Pîrvulescu este de părere că actualul context politic le convine partidelor tradiţionale, aşa numitele „partide sistem”, PSD, PNL şi UDMR, iar atâta timp cât războiul dintre Rusia şi Ucraina va continua, actuala coaliţie guvernamentală va fi menţinută.

„Agenda nu s-a schimbat, politicienii au devenit mai puţin interesanţi. Noi am progresat dar n-am progresat politic. Lupta anticorupţie s-a consumat. Putin este acum la sfârşit cu un război pe care unii îl aşteptam. Au apărut crize care ne sperie: 2008, pandemia, criza războiului. Politicienii nu vor face nimic dacă societatea nu va face presiuni pentru a se schimba ceva. Partidele Sistem – PSD, PNL şi UDMR – sunt foarte satisfăcute de acest sistem. Cred în această mişcare, în rocadă, şi cred că Guvernul este legat de situaţia geopolitică. În 2020, în pandemie, PSD s-a situat pe poziţii conspiraţioniste. Faţă de 2020 a apărut o schimbare politică importantă: AUR. Oamenii anti-sistem au găsit un partid care-i exprimă mai bine decât USR. PSD a jucat cu AUR în pandemie.”, a declarat Cristian Pîrvulescu la Aleph News.

Cristian Pîrvulescu: „Aproape sigur Ciolacu nu va fi candidatul PSD la prezidenţiale”

„Vor face rocada, va fi o guvernare liniştită atât timp cât va fi războiul la graniţă. USR încearcă să fie vizibil dar nu are o mediatizare foarte mare. AUR are o mediatizare mult mai mare, inclusiv pe reţelele de socializare. În 2000, l-am avut pe Corneliu Vadim Tudor şi PRM. Acum nu mai putem fi surprinşi. O parte din voturile anti-sistem de la USR s-au dus spre AUR. PNL are un general neobişnuit cu politica, dar nici Ciolacu nu este un mare vorbitor. România nu mai are politicieni care să farmece publicul.

După ce se vor schimba rolurile, mă aştept ca PNL să fie mai puţin agresiv decât a fost PSD. Dacă situaţia geopolitică nu se schimbă, vom avea acest Guvern până în toamna lui 2024. PSD este aparent mai disciplinat, Ciolacu a făcut reforme în interior dar sunt mulţi nemulţumiţi. Sunt aproape sigur că Ciolacu nu va fi candidatul PSD la prezidenţiale. Foarte mulţi dintre apropiaţi i-au sugerat lui Ciolacu să nu fie nici prim ministru. În momentul acesta, Ciolacu n-are alternativă: trebuie să fie premier. Vom vedea dacă PSD va merge pe varianta parlamentaristă sau nu. Va fi un test important”, a mai declarat Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice – SNSPA.

Cristian Pîrvulescu: „PSD vrea să păstreze Finanţele. În an electoral, finanţele sunt foarte interesante”

„PSD nu vrea să ia ministerul Justiţiei. Să aibă premierul şi ministrul justiţiei înseamnă reaprinderea protestelor în România. Domnul Predoiu a făcut o eroare gravissimă: a spus ceva despre un proces care nu s-a terminat încă. Dacă PSD făcea ce-a făcut Predoiu, era dezastru. Tudorel Toader, susţinut de PSD, era tehnician şi a mobilizat toată societatea civilă împotriva sa. PSD nu vrea să aibă complicaţii pentru că urmează an electoral. PSD vrea să păstreze Finanţele. În an electoral, finanţele sunt foarte interesante. PSD şi-ar dori să păstreze Transporturile şi pentru că domnul Grindeanu vrea un minister important. Nefiind şef de partid, Grindeanu la Camera Deputaţilor ar fi parcat, n-ar avea multă libertate de manevră. PSD îşi înlătură liderul după un ciclu electoral. Ciolacu a învăţat şi nu vrea să suporte această situaţie. Acesta este motivul pentru care Ciolacu nu vrea să candideze şi probabil nu va candida la prezidenţiale. Nu-l va afecta prim – ministeriatul pe Ciolacu? Eu cred că da”, a mai spus Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu, despre candidaţii la prezidenţiale: „Nu ştiu dacă Ciucă din poziţia de preşedinte al Senatului va deveni un candidat redutabil”

„Domnul Ciucă este candidatul PNL acum. Nu ştiu dacă şi pentru 2024. Crin Antonescu a făcut totul ca să dispară în 2014. Iohannis a apărut în 2014 şi era convins că va deveni Preşedintele României. Iohannis a devenit preşedinte contrar sondajelor de opinie până în ultimul moment. Prima perioadă a lui Iohannis a fost lupta pentru statul de drept. Iohannis n-a avut alternativă la demiterea lui Koveşi şi a fost o decizie înţeleaptă. Pentru Iohannis n-a ieşit majoritatea reformistă la alegerile din decembrie 2020. Pandemia a schimbat totul, a rescris tot. Electoratul PNL este format din clasa mijlocie care este foarte temătoare. PSD a fost mai conspiraţionist. Cărţile pentru Parlament s-au jucat în septembrie la locale. Nu cred că se va schimba ceva.

PSD, PNL şi UDMR au 90% din primarii României. Cu 10% nu poţi face mare lucru. Prezidenţialele din 2024 sunt o necunoscută. PNL nu are candidat sigur pentru Cotroceni, are un candidat formal. Nu ştiu dacă Ciucă din poziţia de preşedinte al Senatului va deveni un candidat redutabil. PSD va încerca să aibă un candidat din afară. Geoană spune că are promisiunea liderilor PSD iar dacă ei nu se ţin de cuvânt aceştia riscă foarte mult. Cred că PSD şi-ar dori un preşedinte care să nu le creeze probleme.

PSD are nevoie de un preşedinte marionetă. Geoană n-ar fi un preşedinte marionetă. Pentru PSD, singura soluţie ca să ajungă la Preşedinţie este să intre în turul 2 cu George Simion. Domnul Simion este un prezidenţiabil ca şi domnul Drulă. Comasarea alegerilor nu este tocmai democratică dar este în avantajul PNL. Primarii PNL vor fi forţaţi să ridice candidaţii. Dacă Legislativele sunt în septembrie 2024, Iohannis va forma noul Guvern.”, a explicat politologul.

Citeşte şi: Ce candidat la prezidențiale va avea AUR, în 2024. George Simion: „Sondajele ne spun asta” / Cristian Terheș va deschide lista la europarlamentare | EXCLUSIV