Primul scenariu discutat de liderul AUR vizează desemnarea lui Călin Georgescu ca prim-ministru, în cazul în care George Simion câștigă președinția. Potrivit calculelor lui Cristian Preda, o astfel de guvernare, bazată pe o coaliție PSD-AUR-POT, ar putea atinge o majoritate parlamentară de 51,5%. Dacă la această formulă se adaugă și mandatele partidului SOS România, majoritatea ar putea urca până la 58,6%.
Totuși, costul unei asemenea alianțe ar fi prea mare pentru Partidul Social Democrat, avertizează Preda.
„Dacă s-ar asocia cu Simion și Georgescu, acest partid ar pierde locul în familia socialistă. Iar scena noastră politică s-ar întoarce cu 25 de ani în urmă, când stânga era decuplată de Europa”, explică politologul.
Un al doilea scenariu propus de George Simion prevede desemnarea lui Georgescu ca premier chiar și în lipsa unei majorități parlamentare. O astfel de acțiune ar putea duce la declanșarea alegerilor anticipate, deoarece Constituția României permite președintelui să dizolve Parlamentul după două propuneri de guvern respinse consecutiv. Preda atrage atenția că aceste alegeri ar putea fi organizate abia în luna octombrie 2025, ceea ce ar prelungi perioada de instabilitate politică.
Al treilea plan al liderului AUR este organizarea unui referendum pentru a anula decizia Curții Constituționale prin care finala electorală dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi a fost oprită, odată cu invalidarea rezultatelor. Cu toate acestea, Cristian Preda subliniază inutilitatea unui astfel de demers.
„Chiar dacă o asemenea consultare ar reuși, punerea în aplicare a deciziei, adică organizarea respectivei finale ar fi inutilă, fiindcă este de la sine înțeles că membrii CCR nu ar valida rezultatele”, afirmă el.
Cel de-al patrulea scenariu menționat de Simion este cel mai radical: revenirea României la monarhie. O astfel de transformare constituțională ar plasa România în compania unui singur precedent internațional – Cambodgia.
„Sigur, ar mai fi nevoie și de un monarh liber de contract”, scrie el, sugerând absurditatea inițiativei în lipsa unei figuri monarhice disponibile și acceptate de societate.
În concluzie, politologul consideră că toate cele patru scenarii implică riscuri semnificative pentru stabilitatea politică și democratică a României.
„De fapt, toate cele patru scenarii înfățișate mai sus prezintă riscuri majore. Ce le leagă este incertitudinea incendiară. Să sperăm că o majoritate va alege să urmeze sfatul pe care l-a dat cetățenilor români șahistul rus Gary Kasparov: «când ai o problemă cu casa, nu-i da foc, ci renoveaz-o!»”, conchide Cristian Preda.