Polnezii vor să facă referendum pentru introducerea votului uninominal

Polonezii se pronunță duminică asupra introducerii sistemului de vot uninominal în cursul unui referendum care riscă să nu fie validat din cauza participării insuficiente, potrivit AFP, citată de Agerpres.

06 sept. 2015, 09:57
Polnezii vor să facă referendum pentru introducerea votului uninominal

Pentru ca referendumul să fie validat, trebuie ca mai mult de jumătate din cei 30 de milioane de alegători să participe la această consultare lansată de fostul președinte Bronislaw Komorowski chiar a doua zi după primul tur al alegerilor prezidențiale din luna mai.

Komorowski căutase cu stângăcie ca prin această decizie să atragă de partea sa voturile mișcării de contestare a cântărețului de rock Pawel Kukiz, clasat al treilea la scrutinul prezidențial, câștigat în final de candidatul conservator al partidului Dreptate și Justiție (PIS), Andrzej Duda.

Kukiz a făcut din introducerea sistemului de vot uninominal ce ar înlocui sistemul proporțional în vigoare principalul slogan al campaniei sale prezidențiale.

Polonezii mai trebuie să se pronunțe asupra menținerii actualului sistem de finanțare a partidelor politice de către bugetul de stat.

Citeşte şi Alegeri parlamentare în Polonia la 25 octombrie

Caracterul vag și complex al problemelor ridicate în referendum riscă să-i demobilizeze pe polonezi în plină campanie pentru alegerile legislative din 25 octombrie.

Partidul populist PIS, al lui Jaroslaw Kaczynski, considerat câștigător detașat al viitoarelor alegeri legislative, a încercat de altfel să impună un alt referendum cu ocazia alegerilor din 25 octombrie pentru a cere avizul polonezilor asupra privatizării pădurilor, vârstei de pensionare și vârstei de școlarizare a copiilor.

Senatul a respins totuși vineri această cerere depusă de președintele Duda.