Polonezi condamnaţi la închisoare, în Marea Britanie. Şi-au obligat conaţionalii la exploatare prin muncă

Un tribunal din Marea Britanie a condamnat opt cetăţeni polonezi la pedepse de până la 11 ani de închisoare cu executare pentru că au obligat sute de conaţionali la muncă forţată. Procurorii au vorbit de probabil cel mai amplu caz de sclavie modernă din Europa, transmit dpa şi Press Association, potrivit agerpres.ro.

05 iul. 2019, 17:04
Polonezi condamnaţi la închisoare, în Marea Britanie. Şi-au obligat conaţionalii la exploatare prin muncă

Cei opt – cinci bărbaţi şi trei femei – au convins cu false promisiuni „bărbaţi şi femei aflaţi în situaţii vulnerabile” să călătorească la Birmingham, unde gruparea a preluat practic controlul asupra lor, confiscându-le cea mai mare parte din câştiguri şi solicitând în mod fraudulos indemnizaţii sociale în numele lor.

„Sute de victime vulnerabile – de multe ori persoane fără adăpost şi suferind de diferite dependenţe – au fost atrase din Polonia la Birmingham cu promisiunea asigurării unei locuinţe gratuite şi a unui loc de muncă bine plătit”, a arătat procuratura.

În schimb, victimele au fost „înghesuite în locuinţe neconforme şi primeau atât de puţină mâncare încât multe dintre ele erau nevoite să apeleze la cantinele sociale”.

Citeşte şi POVESTEA CUTREMURĂTOARE a unor români ajunşi sclavi în Italia. „Dacă vorbiţi, vă împuşcăm în cap”

Muncitorii culegeau ceapă, construiau garduri sau sortau corespondenţă, activităţi pentru care erau plătiţi cu doar 10 lire pe săptămână (13 dolari), în timp ce gruparea de traficanţi a încasat de pe urma lor o sumă estimată la 2,46 milioane de lire.

„Este cel mai mare caz de sclavie modernă de acest gen din Marea Britanie şi probabil din Europa”, a afirmat procurorul Mark Paul.

Traficanţii „nu au furat doar banii victimelor, ci le-au luat libertatea, recurgând la ameninţări şi violenţe pentru a-i intimida şi a-şi impune controlul”, a adăugat procurorul.