Polonia cere ACCES la Raportul Senatului SUA asupra activităţilor CIA pe teritoriul său

Parchetul din Cracovia, care anchetează asupra închisorilor secrete ale CIA în Polonia, a anunţat că va cere accesul la raportul Senatului SUA privind interogatoriile violente ale unor membri suspectaţi ai Al Qaida după 11 septembrie.

10 dec. 2014, 18:25
Polonia cere ACCES la Raportul Senatului SUA asupra activităţilor CIA pe teritoriul său

„Vom cere părţii americane să ne trimită originalul acestui document”, a declarat purtătorul de cuvânt al parchetului Piotr Kosmaty, citat de agenţia poloneză PAP, citată de Agerpres.

„Acesta este primul document al unui organ de stat american cu rang atât de înalt şi parchetul din Cracovia ar dori să se servească de el pentru ancheta sa”, a adăugat el.

La aproape şase ani de la plecarea lui George W. Bush de la Casa Albă, senatorii democraţi au publicat marţi un raport detaliat asupra programului operat în secret între 2001 şi 2009 de CIA pentru a captura şi interoga, în afara cadrului judiciar, bărbaţi suspectaţi de legături cu Al Qaida.

CIA a contestat imediat concluziile raportului, redactat între 2009 şi 2012. O versiune prescurtată de 525 de pagini a acestui raport a fost declasificată după o lungă bătălie între Senat şi executivul american.

Citeşte şi Polonia a depus oficial apelul la decizia CEDO privind implicarea în programul închisorilor secrete ale CIA

În total, potrivit acestui raport, 119 deţinuţi au fost capturaţi şi închişi în cadrul programului secret al CIA, în situri denumite „negre” din alte ţări care nu au fost identificate niciodată, dar cel mai probabil includ Thailanda, Afganistanul, România, Polonia şi Lituania, notează AFP, potrivit Agerpres.

Polonia, care nu a admis niciodată oficial că a găzduit închisori secrete ale CIA, a fost deja condamnată în iulie de Curtea Europeană a Drepturilor Omului /CEDO/ pentru „complicitate” în torturarea pe teritoriul ei a unui palestinian şi unui saudit.

Înainte de publicarea raportului Senatului marţi, preşedintele Barack Obama şi primul ministru polonez Ewa Kopacz au vorbit la telefon, ambii exprimându-şi dorinţa ca publicarea raportului „să nu aibă un impact negativ asupra relaţiilor dintre Polonia şi Statele Unite”, potrivit unui comunicat al guvernului de la Varşovia.