Polonia nu renunţă la decizia luată privind relocarea refugiaţilor

Varșovia a anunțat joi că este în continuare contra relocării solicitanților de azil între statele membre ale Uniunii Europene pe baza unor cote obligatorii, în pofida deciziei Comisiei Europene de a trimite în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) trei țări, printre care Polonia, pentru neîndeplinirea obligațiilor privind primirea de refugiați, transmite PAP.

07 dec. 2017, 14:36
Polonia nu renunţă la decizia luată privind relocarea refugiaţilor

”Nimic nu s-a schimbat în această chestiune. Poziția noastră este clară — suntem în dezacord cu politica prezentată de UE în urmă cu doi ani”, a declarat ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski.

De asemenea, adjunctul său Jan Dziedziczak a spus, referitor la relocarea refugiaților, că guvernul de la Varșovia ‘îndeplinește voința publicului polonez, în linie cu legea și spiritul europene’.

Ministrul polonez pentru afaceri europene, Konrad Szymanski, a precizat că guvernul polonez va răspunde ‘detaliat’ măsurii adoptate joi de Comisia Europeană după ce va primi textul documentului adresat CJUE de executivul comunitar.

El a subliniat însă că ‘nimeni nu poate priva guvernul Poloniei de datoria de a garanta siguranța publică’.
Comisia Europeană a decis joi trimiterea Ungariei, Poloniei și Republicii Cehe în fața CJUE pentru că nu și-au îndeplinit obligațiile în ce privește primirea de refugiați.

Citeşte şi Comisia Europeană îndeamnă România să pună corect în aplicare directivele privind migraţia legală

În momentele cele mai grave ale crizei migranților, UE a convenit un program temporar privind relocarea de urgență a unor refugiați din Italia și Grecia, cu cote de primire pentru fiecare stat membru. Comisia le reproșează celor trei state că nu și-au îndeplinit angajamentele.

”Ungaria nu a luat nici o măsură de la debutul programului de relocare și Polonia nu a procedat la nici o acțiune de relocare începând din decembrie 2015. Republica Cehă nu a procedat la nici o relocare din august 2016 și nu a oferit vreun loc de peste un an”, explică într-un comunicat Comisia Europeană.

Oficial, potrivit cifrelor disponibile la 1 decembrie, Republica Cehă a promis că primește 50 de persoane și a primit de fapt 12 persoane provenite din Grecia. Polonia a promis 100 de locuri, dar niciun refugiat nu a fost primit.