Polonia se pregătește de ce e mai rău. Autoritățile distribuie iodură de potasiu din cauza ameninţării nucleare

Autorităţile poloneze au distribuit comprimate de iodură de potasiu pompierilor din toată ţara. Măsura a fost luată în reacţie la luptele din jurul centralei nucleare ucrainene din Zaporijjie.

30 sept. 2022, 22:14
Polonia se pregătește de ce e mai rău. Autoritățile distribuie iodură de potasiu din cauza ameninţării nucleare

Autorităţile poloneze au anunţat vineri, că au distribuit comprimate de iodură de potasiu pompierilor din toată ţara. Această măsură a fost luată în reacţie la luptele din jurul centralei nucleare ucrainene din Zaporijjie, cea mai mare din Europa, care a provocat în ultima vreme, temeri de un dezastru nuclear.

Citește și UE recunoaşte riscurile unui accident nuclear la Zaporojie. Donează de urgenţă Ucrainei 5,5 milioane de pastile de iodură de potasiu

„Am decis, ca măsură preventivă, să începem distribuirea de tablete de iodură de potasiu către serviciile de pompieri”, a declarat presei ministrul adjunct de Interne Blazej Pobozy.

Ministrul a precizat că este doar o măsură de rutină „în cazul unei potenţiale ameninţări de radiaţii, care… pentru moment nu există”.

Comprimatele de iodură trebuie transferate autorităţilor locale după care, vor ajunge în cele din urmă în puncte de distribuţie, în majoritatea cazurilor, în școli.

Blazeji Pobozy îi liniștește pe polonezi și spune că există suficiente doze pentru toţi cei care ar avea nevoie. Un reprezentant medical prezent la conferinţa de presă a avertizat despre pericolele administrării acestor pastile dacă nu este necesar.

Tabletele de iodură de potasiu reprezintă o măsură preventivă în cazul unui accident nuclear, dar nu ar fi de niciun folos în cazul unui atac tactic cu armă nucleară, a precizat oficialul polonez.

Citește și EXCLUSIV Alertă după avertismentul ministrului Sănătăţii. De ce le cere Alexandru Rafila românilor să ia de urgenţă pastilele de iodură de potasiu: „Se iau maximum două pastile”