Polonia: Senatul adoptă legea privind reforma sistemului judiciar, în pofida unor ample proteste

Senatul polonez a adoptat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, o lege controversată privind reforma Curții Supreme poloneze, act normativ denunțat de opoziție drept o 'lovitură de stat' care va reduce independența sistemului judiciar din Polonia, transmite DPA, potrivit Agerpres.

22 iul. 2017, 07:43
Polonia: Senatul adoptă legea privind reforma sistemului judiciar, în pofida unor ample proteste

Zeci de mii de demonstranți au ieșit vineri în Varșovia, Cracovia și alte orașe poloneze pentru a protesta contra legii respective, care îi va permite guvernului să înlocuiască judecătorii din cadrul Curții Supreme. 

Legea fusese votată joi și în Sejm, camera inferioară a parlamentului polonez. Pentru a putea intra în vigoare, noul act normativ trebuie să fie promulgat de președintele Andrzej Duda, care în campania electorală pentru alegerile din 2015 a fost susținut de Partidul Lege și Justiție, aflat în prezent la guvernare.

Comisia Europeană le-a solicitat miercuri autorităților poloneze ‘să pună în suspensie noile legi și să reia dialogul angajat’ cu Bruxellesul pentru a ‘răspunde temerilor grave’ exprimate cu privire la statul de drept.

Legislația, despre care criticii susțin că va slăbi independența sistemului judiciar, a fost aprobată recent de legislativul de la Varșovia, dar trebuie să fie promulgată de către președintele țării. Temerile Comisiei Europene se referă la patru legi, privitoare la Consiliul Național al Magistraturii, Curtea Supremă, Școala Națională de Magistratură și organizarea tribunalelor ordinare.

De asemenea, Departamentul de Stat american le-a cerut vineri tuturor părților implicate din Polonia să se asigure că reforma justiției respectă constituția poloneză, obligațiile juridice internaționale ale Varșoviei, precum și principiul independenței sistemului judiciar și cel al separației puterilor în stat.