Poluare masivă în Bucureşti. Aer irespirabil din cauza arderilor ilegale de deşeuri. Octavian Berceanu: „Furnalele metropolei lucrează în draci”

Aerul a fost irespirabil în Capitală şi în împrejurimi atât joi, cât şi vineri dimineaţă. Comisarii Gărzii de Mediu au anunţat că de vină pentru poluarea masivă sunt arderile ilegale din jurul Bucureştiului.

29 oct. 2021, 14:00
Poluare masivă în Bucureşti. Aer irespirabil din cauza arderilor ilegale de deşeuri. Octavian Berceanu: „Furnalele metropolei lucrează în draci”

Poluare masivă în Bucureşti. Potrivit senzorilor care măsoară calitatea aerului, valorile în Capitala și în localitățile din jur depășesc de 3-4 ori valorile normale.

Poluare masivă în Bucureşti. Aer irespirabil din cauza arderilor ilegale

Garda de Mediu Ilfov a fost sesizată de o echipă de jurnalişti că în localitatea Sinteţi au loc arderi ilegale de deşeuri. În urma verificărilor,  comisarii Gărzii de Mediu au identificate două amplasamente unde se incinerau deşeuri. Cu toate acestea, nu a fost luată nicio măsură.

Citeşte şi Poluarea atinge cote alarmante în Bucureşti. Avertismentul făcut de medici. Bolile pe care le putem dobândi

„În urma informării PRO TV cu privire la existenţa de incendieri de deşeuri pe raza UAT Vidră, sat Sinteşti, judeţ Ilfov, comisari din cadrul GNM CJ Ilfov s-au deplasat împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei Popeşti Leordeni în zonele semnalate de către reprezentanţii PRO TV, de pe raza UAT VIDRA, sat Sinteşti, judeţ Ilfov în vederea identificării surselor de poluare a aerului precum şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de legislaţia de mediu celor vinovaţi pentru prejudiciul de mediu.

În perioada verificărilor efectuate au fost identificate două amplasamente unde se incinerau deşeuri. Reprezentanţii Poliţiei Popeşti Leordeni au solicitat legitimarea persoanelor aflate în imediata apropiere a focurilor, aceştia refuzând a se legitima. Menţionăm faptul că, mai mulţi cetăţeni de etnie romă s au adunat în jurul nostru, devenind agresivi şi adresând injurii reprezentanţilor PRO TV. Tot în acest timp reprezentanţii Poliţiei Popeşti Leordeni au fost solicitaţi pentru alte misiuni. În aceste condiţii comisarii GNM -CJ ILFOV, au părăsit zona (ora 17:45), urmând a se efectua controale conform normelor de control legale”, a anunțat Garda de Mediu Ilfov într-o postare pe Facebook.

Octavian Berceanu: Furnalele metropolei lucrează în draci

Fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu postat, miercuri, pe reţelele de socializare mai multe imagini în care se vede fum gros de la deșeuri arse în localitățile din jurul Capitalei.

„Îmi cer scuze față de bucureșteni pentru că nu am putut să fac ca locuitorii palatelor Victoriei și Cotroceniului să înțeleagă că respirăm toți același aer! Furnalele metropolei lucrează în draci, ca sa recupereze zilele „dă sărbători trăcute”. Pe de altă parte, plămânii noștri sunt obosiți de poluare, gata pregătiți pentru comorbiditate”, a scris Octavian Berceanu miercuri pe Facebook.

Citeşte şi Poluare masivă în portul Midia Năvodari. O tonă de păcură a curs la descărcarea unei nave

USR a semnalat într-un mesaj pe Facebook, că la o lună de la demiterea lui Octavian Berceanu de la conducerea Gărzii Naționale de Mediu, arderile ilegale au reînceput în forță.

„Rezultatele obținute de Octavian Berceanu, în cele 6 luni ca șef al Gărzii Naționale de Mediu, au dispărut în fumul gros care a reînceput să intoxice plămânii bucureștenilor. La o lună de la demiterea lui Octavian Berceanu de către Florin Cîțu, arderile ilegale de deșeuri de la marginea Bucureștiului au reînceput în forță, iar senzorii de măsurare a calității aerului s-au înroșit din nou, arătând valori de peste 5 ori mai mari față de limita legală. Doar în luna octombrie nivelul de poluare din București a crescut cu 97% față de perioada iulie-septembrie a anului acesta”, precizează USR.

USR menționează că, cu Octavian Berceanu comisar-șef la Garda de Mediu, s-au efectuat peste 1.500 de controale în teren, zi și noapte, care au rezultat în sesizări penale. De 10 ori mai multe față de anul anterior. În plus, valorile amenzilor aplicate s-au dublat față de 2020.