POLUARE pe râul Bistriţa: APA s-a făcut ROŞIE

Alertă maximă pe râul Bistriţa. Apa a ajuns să fie roşie din cauza poluării extreme cu metale grele dintr-o mină închisă. Autorităţile au intrat în alertă din cauza dezastrului ecologic.

27 aug. 2015, 09:17
POLUARE pe râul Bistriţa: APA s-a făcut ROŞIE

Poluare masiva cu metale grele pe raul Bistrita, dupa ce ape uzate de la mina Isipoaia, de pe raza orasului Brosteni, s-au revarsat si au ajuns in rau, potrivit informatiata.ro. Fenomenul s-a produs datorita acumularii in subteran a apelor de mina, care s-au descarcat in raul Bistrita.

Mina de cupru, zinc, plumb si fier a fost inchisa in urma cu cativa ani, iar galeria zidita. S-au pus doua diguri de beton armat si conducte de evacuate, insa nu s-au facut bazine de decantare si de depoluare, asa cum au cerut autoritatile locale. In aceste conditii, apele stranse in timp s-au revarsat producand poluare pe Raul Bistrita, care este rosu de miercuri dupa amiaza, in conditiile in care s-au revarsat cate 150 de litri de apa cu metale grele pe secunda in Bistrita.

Autoritatile locale fac un apel catre populatie sa nu foloseasca apa din rau pentru adaparea animalelor si asta in conditiile in care orasul este alimentat cu apa din alta sursa, din paraul Neagra.

Primă măsură pe care am luat-o încă de miercuri a fost atenţionarea populaţiei să nu consume apa din râul Bistriţa, să nu folosească apa pentru adăparea animalelor şi să nu pescuiască„, a declarat Iulian Jugan, secretar de stat la Apele Române.

La fata locului s-au deplasat reprezentantii ISU Suceava, SGA Suceava si Garzii de Mediu Suceava, care au constatat ca se inregistreaza un debit marit de aproximativ 10 ori al apelor din mina, avand un aspect portocaliu. Au fost alertate Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Brosteni, ISU Neamt si SGA Neamt, care au monitorizat calitatea apei in aval de locul producerii incidentului.

Nu s-a inregistrat mortalitate piscicola si nici nu a fost afectata vegetatia din zona.