Poluarea, o problemă la nivel global. Noua directivă UE îi poate ajuta pe români să ceară despăgubiri dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului

Românii vor putea cere despăgubiri dacă se îmbolnăvesc din cauza poluării, conform unui acord încheiat între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, anunță eurodeputatul Nicu Ştefănuţă. Pe ce loc se plasează România în UE la capitolul decese provocate de poluare!

23 feb. 2024, 09:50
Poluarea, o problemă la nivel global. Noua directivă UE îi poate ajuta pe români să ceară despăgubiri dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului

Românii vor putea cere despăgubiri dacă se îmbolnăvesc din cauza poluării, conform unui acord încheiat între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, anunță eurodeputatul Nicu Ştefănuţă.

Citește și Ce români pot primi despăgubiri de la stat în cazul în care se îmbolnăvesc. Condițiile sunt stricte

Miercuri, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra directivei privind calitatea aerului care aduce mai multe îmbunătăţiri şi drepturi pentru cetăţeni, asigurând un aer mai curat şi prevenţie împotriva bolilor pulmonare foarte grave cauzate de poluare

Un nou studiu arată că 43% din decesele induse de cancerul pulmonar se produc din cauza poluării, remediul recomandat fiind asigurarea calităţii aerului pentru a preveni boala.

Conform datelor, România este pe locul 8 în UE la capitolul decese provocate de poluare, murind anual aproximativ 30.000 de oameni, potrivit Agenţiei Europene a Mediului.

Pentru prima dată, cetăţenii care locuiesc în zone foarte poluate, unde prin măsurători sunt stabilite încălcări ale standardelor de calitate a aerului, vor putea avea acces la justiţie şi vor putea solicita despăgubiri pentru daunele aduse sănătăţii din cauza lipsei de acţiune a autorităţilor publice.

Citește și La ce etaj este periculos să locuiești din cauza poluării. Iarna este cel mai riscant să stăm aici

„Este o victorie pentru cetăţeni. M-am luptat pentru aceste noi drepturi care nu existau în legislaţia actuală. Cetăţenii vor putea să ceară despăgubire în instanţă autorităţilor locale dacă se îmbolnăvesc din cauza poluării aerului.

Am redus nivelul de particule periculoase acceptabile şi am impus măsurători omologate obligatorii în zonele cele mai poluate. Sper ca astfel România va respira mai bine şi cetăţenii vor fi mai sănătoşi”, a declarat europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă la finalul negocierilor, potrivit ProTV.