Pompierii salvează oile de pe vaporul scufundat în portul Midia. Imagini dramatice din timpul misiunii VIDEO

Peste 14.600 de oi se aflau pe vaporul care s-a scufundat duminică în portul Midia. Dacă marinarii aflaţi la bord au fost salvaţi imediat, echipajele ISU Dobrogea s-au întors apoi pe mare, unde au început acţiunea de salvare a animalelor de pe navă.

24 nov. 2019, 13:40

Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanţa s-a întrunit pentru a stabili măsurile care vor fi luate pentru a evacua animalele vii și ce se va întâmpla cu cele decedate. Mai multe echipe de salvatori s-au întors cu bărcile pe mare şi au început operaţiunea de salvare a animalelor care agonizau în cala vaporului.

Pe imaginile publicate online se poate vedea rodul muncii salvatorilor, care au adus la mal mai multe animale.

Manevrele în port nu au fost afectate de acţiunea de salvare a oilor.

Militarii au fost solicitați, în jurul 11.51, să intervină duminică, 24 noiembrie a.c., în Portul Midia din județul Constanța. Din primele date, la cheul de nord, nava Queen Hind, sub pavilion Palau, încărcată cu 14.600 de oi, s-a răsturnat pe o parte. Toți marinarii aflați la bord sunt sirieni, echipajul fiind compus din 22 de membri.

În plus, a început acţiunea de aducere la cheu a navei, după cum se vede în al doilea clip de mai jos.

In data de 24.11.2019 nava animalier Queen Hind Lungime 85m, Latime 13m plecata din cheul de Nord spre iesire Port Midia, cu pilot Rusu Florin si remorchere Canal Service 11 si Braila, in apropierea docurilor a inceput bandarea catre Tribord. Vazand ca nava continua bandarea, in dreptul Geamandurii MG7, Capitania Midia a solicitat asistenta remorcherului Bucuresti, Capitan Sorin Tufan, la ora 11.10. La ora 11.15 remorcherul Bucuresti a parasit dana nr. 1 indreptandu-se catre nava.

La ora 11.30 Pilotul Rusu a transmis Capitaniei Midia, ordinul comandantului navei de a abandona nava. Intre orele 11.30 si 12.00 remorcherele Bucuresti, Canal Service 11, Alexandru 2 si Pescarus 3 au participat la salvarea echipajului. Remorcherul Bucuresti a recuperat 5 membri de echipaj si pilotul iar celelalte remorchere au recuperat restul echipajului. Remorcherul Braila a ramas in asistenta navei esuate.

La ora 12.00 Pilotul Rusu Florin a ordonat tuturor remorcherelor indreptarea catre cheul de Nord pentru predarea echipajului salvat, nava ramand in vecinatatea geamandurii MG7.

La ora 13.20 remorcherul Bucuresti a terminat operatiunea de salvare si a acostat in dana 1.

Imagini de la operaţiunea de salvare a oilor:

Operaţiune de aducere a navei la cheu: