Pont pentru iarnă. Cum scapi de zăpada de pe acoperiş şi din curte, fără lopată

Sute de persoane se interesează de sistemele de degivrare ce pot menţine acoperişul fără zăpadă, chiar într-o iarnă grea cum a fost cea care tocmai a trecut. Sistemul poate fi folosit cu succes şi pentru curte, proprietarul fiind astfel scutit de munca la lopată.
Nicu Stan
02 apr. 2012, 07:12
Pont pentru iarnă. Cum scapi de zăpada de pe acoperiş şi din curte, fără lopată

Când şi-au văzut acoperişurile pline de zăpadă, mai-mai să se rupă, foarte mulţi români au pus mâna pe telefon şi s-au interesat la comercianţi de sistemul de topire a zăpezii de pe acoperiş. Sistemul de degivrare, cum îl numesc specialiştii, previne formarea ţurţurilor şi a gheţii în jgheaburi şi burlane. În plus, odată montat sistemul, zăpada se va topi imediat de cum va atinge acoperişul. „Am primit sute de telefoane pe zi. Românii, speriaţi de stratul gros depus în iarna trecută, se interesează de tot ceea ce ţine de aceste sisteme. Preţuri, consum…”, a spus, pentru RTV.NET, Costin Dumitrescu, director general al firmei Duraco Int’L Construct.

Sistemul este compus din cabluri electrice conectate la un termostat ce are rolul de a menţine o anumită temperatură a firelor, astfel încât stratul de zăpadă să nu se depună, iar gheaţa să nu se formeze. Comercianţii îşi freacă mâinile cu gândul la comenzile multe care vor veni. „Nu aş putea să fac o estimare, dar sunt sigur că vânzările or să crească mult, raportat la anul 2010-2011″, a spus Costin Dumitrescu. Sistemul de topire a zăpezii are mai multe avantaje.

„Ţurţurii au făcut şi fac victime umane şi provoacă şi daune materiale. În plus, sistemul va aduce sistemului de învelitoare o mai mare perioadă de viaţă”, a spus un alt director al unei firme care comercializează acest sistem.

Cât costă cablurile

Sistemul de topire a gheţii şi a zăpezii funcţionează complet automatizat, detectează necesitatea de topire a gheţii sau a zăpezii în funcţie de condiţiile climatice şi opreşte sau porneşte căldura. Termostatul cu senzori în funcţie de umiditatea aerului şi de temperatura exterioară declanşează încălzirea cablurilor. Cablurile sunt de diferite lungimi. „Preţurile variază între 7 şi 10 euro metrul liniar, în funcţie de grosime şi de lungime. Cele mai scurte sunt mai scumpe, iar cu cât lungimea creşte cu atât scade şi preţul”, a amintit Costin Dumitrescu. Preţul sistemului este dat de cabluri şi de distanţa la care sunt montate. Cablurile se monteaza ca un du-te-vino, în linii paralele, cu distanţe de 5, de 7,5 sau de 10 centimetri. Termostatul cu senzori mai costă în jur de 450 de euro.

Cum se montează

Pentru instalarea sistemului pe acoperiş, mai întâi se vor lipi pe învelitoare benzi metalice. Acestea sunt lipite la cald cu bandă bituminoasă. „Clienţii care apelează la această soluţie sunt de regulă cei cu venituri mai mari. Avem şi clienţi persoane fizice, dar sunt mai puţini. Sperăm ca după iarna trecută, acest segment de clienţi să crească”, a spus specialistul în sisteme de degivrare.

Alungă zăpada din curte fără lopată

Sistemul este acelaşi cu cel folosit pentru degivrarea zăpezii de pe acoperiş, numai că montarea acestuia necesită mai multă muncă, timp şi bani, mai ales dacă proprietarul decide să monteze încălzire sub pavaj de beton. Pentru montarea cablurilor în beton, mai întâi se va îndrepta terenul. După aceasta se montează un strat de polistiren extrudat. „Polistirenul extrudat are rolul de a direcţiona căldura spre suprafaţă, nu spre pământ”, a explicat Costin Dumitrescu. După ce plăcile de polistiren au fost montate, se aşează o plasă de fier peste care vor fi prinse cablurile electrice cu cleme speciale. Ideal este, pentru o cât mai bună eficienţă, ca şapa de beton să aibă o grosime între 5 şi 10 centimetri.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Satul înghețat în timp, de la malul mării, cu liniște și peisaje frumoase. Aici se găsesc și ruinele unui castel
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Frânezi înainte de radar? Sistemul care nu mai poate fi păcălit de şoferii care depăşesc viteza legală
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
A venit poliția la concertul lui Vali Vijelie: Era beat, mi-a spus: oprește-te
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cine sunt bărbații cu care s-a iubit Maria Marinescu. Creatoarea de modă este la a treia căsnicie
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici