Ponta anunţă că ANSVSA va avea o altă conducere: Nu trebuie să naştem panică, trebuie măsuri

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri în şedinţa de guvern că va schimba conducerea ANSVSA în urma scandalurilor consecutive din ultima perioadă de pe piaţa alimentară. 

13 mart. 2013, 11:40
Ponta anunţă că ANSVSA va avea o altă conducere: Nu trebuie să naştem panică, trebuie măsuri

„Urmăresc cu foarte mare preocupare toate semnalele pe care le primim privitoare la procedurile sanitar-veterinare. Pe de o parte, în ultima lună, ANSVSA declanşând controale a călcat pe un muşuroi extrem mare de neregului şi voi susţine cele mai radicale măsuri împotriva celor care nu respectă standardele. Pe de altă parte, riscăm să intrăm într-o panică europeană şi să constatăm că nimic nu mai putem consuma. E vorba de mesajul dat către populaţie şi interesul economic legat de producători. Din acest motiv am avut o discuţie cu ministrul Agriculturii şi cu preşedintele ANSVSA, vom lua măsuri de reorganizare a conducerii ANSVSA pentru a avea nişte proceduri mai clare. E un domeniu care nu a fost suficient de bine controlat şi cred că trebuie să fim foarte stricţi în ceea ce facem, pe de altă parte nu trebuie să naştem panică şi trebuie să luăm măsuri. Vom avea altă conducere la ANSVSA şi pentru mine e extrem de important ca acest domeniu să funcţioneze foarte bine”, a precizat, miercuri, Victor Ponta la începutul şedinţei de Guvern.

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSVSA) va avea o altă conducere, a anunţat premierul Victor Ponta.

Preşedintele ANSVSA este Mihai Ţurcanu, iar vicepreşedinţii autorităţii – Vladimir Alexandru Mănăstireanu şi Marian Pinţur.

În ultimele două săptămâni o serie de scandaluri au zguduit piaţa alimentară, de la carnea de cal etichetată greşit la paraziţii din macrou, laptele toxic şi, cel mai recent caz, carnea de curcan descoperită în Germania, cu urme de antibiotice. 

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că nu este mulţumit de prestaţia preşedintelui ANSVSA, el arătând că nu poate lua măsuri în mod direct, dar că a discutat deja cu ministrul Agriculturii pentru a verifica ce a mers bine şi ce nu în funcţionarea instituţiei.

ANSVSA a anunţat, luni, că probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare prezintă suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină, în urma efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

Miercuri, în Germania a fost depistată carne de curcan cu reziduuri antibiotice care ar fi provenit din România.