Ponta: Băsescu, prieten cu FIDESZ şi Viktor Orban. Să nu uităm cine e prieten cu duşmanii României

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că PDL şi preşedintele Traian Băsescu sunt prieteni cu FIDESZ şi Viktor Orban, el arătând că acest lucru nu trebuie uitat şi adăugând: "Să nu uităm cine e prieten cu duşmanii României".

18 feb. 2013, 10:14
Ponta: Băsescu, prieten cu FIDESZ şi Viktor Orban. Să nu uităm cine e prieten cu duşmanii României

„Când vorbeşti de FIDESZ şi de Viktor Orban nu ai cum să nu vorbeşti de PDL, de Traian Băsescu. Domna Boagiu e colegă în conducerea PPE cu Viktor Orban. Deci, ei l-au propus pe domnul Tokes vicepreşedinte al Parlamentului European, deci ei sunt prieteni, să nu uităm lucrul ăsta, totuşi, cine e prieten cu duşmanii României”, a spus premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.

El a precizat că nu doreşte să se exprime în numele Parlamentului român pe scandalul diplomatic al steagurilor, arătând că, din punctul său de vedere, în continuare, nu există niciun fel de problemă între România şi Ungaria, cu atât mai puţin nu există o problemă între autorităţile române şi minoritatea maghiară din România.

Există un interes politic de campanie al celor aflaţi acum la guvernare în Ungaria, al celor de la FIDESZ, colegi şi prieteni cu PDL în PPE. Noi trebuie să fim foarte deştepţi, fermi dar deştepţi, să nu ne lăsăm provocaţi. De fapt pe ei nu îi interesează nici ce se întâmplă în România, nici ce face sau nu face comunitatea maghiară în România, pe ei îi interesează să câştige voturi în alegerile din Ungaria”, a spus Ponta.

Premierul a adăugat că PDL, ca prieten al FIDESZ, trebuie să spună liderilor acestuia că scandalul diplomatic al steagurilor nu are legătură cu Europa şi cu secolul XXI.

„În mod clar, aici PDL ar trebui să le spună prietenilor lor pe care i-au sprijint de la FIDESZ, doamna Macovei lui domnul Tokes şi toate celelalte perechi binecunoscute, că acest gen de provocări nu au legătură cu ideea europeană şi cu secolul XXI. Asta e poziţia mea ca premier, în rest Parlamentul are propriile proceduri”, a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a refuzat să comenteze că zeci de steaguri ale Ţinutului Secuiesc au ajuns în Ungaria pentru a fi arborate de către primari, apreciind că acolo „face fiecare ce vrea”, însă a precizat că i se pare important ca „un steag ilegal” să nu fie pe o instituţie a statului român.

La summitul de la Bruxelles, Traian Băsescu şi Viktor Orban au fost fotografiaţi în timpul unei discuţii cordiale. Preşedintele român apare râzând când dă mâna cu şeful guvernului de la Budapesta.

Ulterior, Băsescu a declarat: „E adevărat că râdeam când m-am întâlnit cu Viktor Orban, la Bruxelles, dar spunând „uşor, uşor cu pianul pe scări”, în problema naţionalistă. Viktor Orban a avut o reacţie pozitivă. Trebuie să cerem ambelor părţi ponderarea mesajului, e uşor să te joci cu astfel de termeni, să-ţi păcăleşti populaţiile. Există riscul să nu te opreşti când trebuie. O asemenea posibiltate n-ar fi decât un dezastru pentru România şi Ungaria”.