Ponta: Băsescu vrea să şantajeze Guvernul şi Parlamentul pentru a nu se face comisia de anchetă Călăraşi VIDEO

Prim-ministrul Victor Ponta susţine că refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a semna memorandumul cu FMI reprezintă o încercare de şantaj pentru a determina Parlamentul să nu mai constituie comisia de anchetă privind terenul agricol cumpărat de Ioana Băsescu în Călăraşi.

03 dec. 2013, 08:29
Ponta: Băsescu vrea să şantajeze Guvernul şi Parlamentul pentru a nu se face comisia de anchetă Călăraşi VIDEO

„Traian Băsescu a semnat toate celelalte documente cu FMI până acum. Lucrurile sunt foarte clare: vrea să şantajeze Parlamentul şi Guvernul pentru a nu mai face comisia de anchetă privind terenul de la Călăraşi”, a declarat primul-ministru adăugând că el nu acceptă o asemenea formă de presiune.

În consecinţă, bugetul va rămâne neschimbat fiind construit tot pe baza creşterii accizei la carburanţi, creştere care a provocat reacţie preşedintelui. „Să fim raţionali şi să nu intrăm în panică. Bugetul se va vota în condiţiile negociate de Guvern cu instituţiile internaţionale (…) Avem capacitatea de a ţine lucrurile în mână şi o să trecem şi peste această criză”, a spus Ponta.

Premierul refuză să ia în considerare renegocierea clauzei din memorandumul cu FMI referitoare la creşterea accizei pentru carburanţi. „Ce să mai renegociem? Se votează bugetul până atunci (…) Nu a fost niciodată treaba preşedintelui politicile fiscal-bugetare. Eu nu-i spun pe cine să decoreze sau să avanseze în grad”, a afirmat Ponta.

Acesta spune că singurul efect al refuzului preşedintelui de a semna memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional va pierderea plusului de 10% acordat de Comisia Europeană la cofinanţarea proiectelor, bonus la care România avea dreptul ca urmare a faptului că are un acord cu FMI. Ponta susţine că este vorba de 35.000.000 € pe lună pe care ţara noastră nu-i va mai primi.

Pe de altă parte, primul-ministru nu exclude un posibil impact pe pieţele internaţionale, mai ales în ce priveşte nivelul dobânzilor la care se va putea împrumuta statul român.

„Traian Băsescu îşi foloseşte funcţia în interes personal. Probabil este cel mai urât lucru făcut de Traian Băsescu de când este preşedinte”, a mai spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că nu va semna memorandumul cu FMI, din cauza creşterii accizei la carburanţi. „Nu o aprob din cauza accizei, scade economia. Mai ales că motivul pentru care eu nu aprob memorandumul e legat chiar de relansarea economică. Nu aprob măsuri care ar frâna relansarea economică, cum este această acciză, care e trecută 7 cenţi în memorandum, dar la pompă va fi 12 cenţi, 53 de bani, din cauza inflaţiei, cursului de schimb şi TVA. Propaganda poate spune multe, nu depindem de banii de la FMI, poate fi renoegociat memorandumul”, a spus şeful statului.

De asemenea, Traian Băsescu a dat mai multe explicaţii privind impactul acestei accize asupra românilor. Astfel, această acciză al carburanţi ar duce la creşterea accizei la carburanţi va anula majorarea pensiilor, a salariului minim. „Creşterea accizei la carburanţi va avea efecte negative asupra tututor pensiilor, asupra majorării cu 3,76% a pensiilor. Va genera scumpiri, care îi vor afecta pe pensionari, în primul rând. Le anulează majorarea pensiilor. Mai mult, va înghiţi şi creşterea salariului minim şi creşterea salariului pentru medicii rezidenţi. Toate facilităţile pe care le povesteşte Guvernul vor fi anulate prin creşterea de 8% a carburanţilor”, a declarat şeful statului.

Şeful statului a identificat şi resurse bugetare care ar putea înlocui acciza în cauză. Mai precis, se găsesc bani în altă parte care să aducă banii care ar fi fost obţinuţi prin introducerea acestei accize. Astfel, acciza poate fi anulată, consideră şeful statului. El a spus că sunt bani la Ministerul Dezvoltării, 1,5 miliarde de lei, dar ei sunt destinaţi baronilor şi baronaşilor locali.

„Din acciza pe carburanţi se pot obţine circa 2 miliarde de lei. Dar aceşti bani se pot obţine din alte părţi. La Ministerul Dezvoltării, la Liviu Dragnea, pot fi reduse cheltuielile cu 1,5 miliarde de lei. Aceste resurse sunt destinate baronilor şi baronaşilor locali. Toate programele de la acest minister se pot face cu bani europeni, dar aceia se pot fura mai greu. Şi baronaşii au nevoie de bani pe care nu-i controlează UE. De asemenea, se mai pot lua 600 de milioane de lei de la plata serviciului datoriei. În plus, am mai văzut cam 1,5 miliarde de lei ascunşi în taxa pe stâlp”, a declarat şeful statului.