Ponta: Cât timp suntem în NATO nu există niciun pericol pentru români să vină armata rusă

Premierul Victor Ponta a declarat că nu există niciun pericol pentru români din partea armatei ruse atâta timp cât țara noastră este membru NATO.

19 apr. 2015, 20:48
Ponta: Cât timp suntem în NATO nu există niciun pericol pentru români să vină armata rusă

„Și eu sunt îngrijorat pentru că știu foarte multe din lucrurile care se întâmplă în regiune, am acces la aceste informații. Nu sunt ușoare deciziile pe care trebuie să le luăm, dar vreau să vă spun cum am gândit și cum gândesc ca prim ministru. Cred că România va fi sigură cât timp nu va fi singură. Dacă suntem singuri, cum a fost Ucraina, cum este Moldova, care nu face parte din NATO, cum s-a întâmplat cu Georgia, dacă ești singur uneori te ajută comunitatea internațională, de obicei nu. Cât timp suntem în NATO nu există niciun pericol pentru români să vină armata rusă, să ne întâmple ceva”, a spus Ponta la Antena 3.

El a adăugat că România trebuie să-și asume responsabilități și cheltuieli ca membru NATO.

„Cum ar fi sunat ca noi acum să spunem că oprim proiectul de la Deveselu, nu mai vrem să mai veniți să puneți scutul antirachetă? Păream nu doar fricoși, păream neserioși, adică acum când sunt probleme cu Ucraina, cu Crimeea v-ați speriat și nu mai vreți. Înseamnă că sunteți niște parteneri pe care nu ne putem baza la greu. În privința cheltuielilor, dacă vrei ca cineva să-ți păzească casa, trebuie să-l plătești. Noi am făcut deja niște cheltuieli, anul viitor suntem prima țară din zona noastră care avem operaționale 12 avioane de vânătoare multirol F16 cu piloți români pregătiți”, a menționat premierul, potrivit Agerpres.

Ponta a mai precizat că în materie strategică și militară SUA este partenerul României.

‘Suntem în Europa, sunt prietenii noștri, colaborăm, sigur mai vin câțiva militari de-acolo, dar partenerul nostru strategic, Doamne ferește!, la nevoie, sunt americanii’, a afirmat Ponta.