Ponta către Merkel: Cred cu tărie în drumul european al României

Prim-ministrul Victor Ponta s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel luni seara, în cadrul vizitei pe care şeful Guvernului român o efectuează în Germania. În declaraţiile de la începutul întrevederii, Merkel a subliniat că pentru Germania este important ca România să respecte standardele statului de drept, în timp ce Ponta a dat asigurări că drumul european al României este o certitudine.

10 iun. 2013, 17:51
Ponta către Merkel: Cred cu tărie în drumul european al României

„Doresc ca actuala construcţie economică a României să aibă succes, noi dorim să fim un partener. Pentru economia germană este foarte important să fie respectate standardele statului de drept, să existe siguranţă juridică, să fie combătută corupţia şi să existe transparenţă”, a declarat Angela Merkel.

Pe de altă parte, Merkel a vorbit despre parteneriatul strâns dintre cele două ţări şi de perspectivele favorabile de amplificare a acestuia. „Vom vorbi despre relaţiile economice şi politice caracterizate de prietenie. Suntem cel mai important partener economic al României, dar avem potenţial de a dezvolta această relaţie”, a spus cancelarul.

Un alt subiect al întrevederii va fi viitorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, Merkel admiţând că statele din Europa de Est şi Sud-Est au nevoie de asistenţă financiară din partea UE pentru a ajunge la un nivel de dezvoltare mai mare.

Victor Ponta a apreciat că România nu numai şi-a recâştigat stabilitatea, ci este capabilă să susţină şi un parteneriat strategic cu Germania. „România, după câţiva ani de criză economică, socială şi politică şi-a recâştigat stabilitatea şi vrea să redevină un partener strategic pentru Germania. O Românie stabilă, democratică şi puternică poate fi un partener strategic pentru Germania şi pentru Europa la graniţa de est a Uniunii Europene”, a spus Ponta, menţionând că îşi doreşte ca cele două state să îşi armonizeze poziţiile legate de politice regionale, precum cele privind Moldova, Ucraina şi Balcanii de Vest.

Acesta a oferit garanţii că statul de drept va fi respectat în România şi dat asigurări investitorilor germani că în România va fi un climat economic ce le va fi favorabil. „Există din partea Guvernului determinarea absolută de a îmbunătăţi cadrul legislativ, protecţia investitorilor germani şi de a asigura un cadru judiciar de protecţie a acestora. Doresc, de asemenea, să exprim decizia Guvernului şi a coaliţiei de guvernare privind întărirea statului de drept, lupta împotriva corupţiei şi hotărârea noastră de a avea un cadru legislativ cât mai transparent”, a spus prim-ministrul României.

„Eu cred cu tărie în drumul european al României şi că trebuie să fim cu toţii parteneri în construirea proiectului european”, a mai spus Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, înaintea şedinţei conducerii USL, că agenda discuţiilor din programul vizitei oficiale pe care o face în Germania vizează relaţiile economice, el precizând că va avea întâlniri cu mari investitori germani interesaţi să investească în România.

„Partea principală este legată de relaţiile economice. Am întâlniri cu mari investitori germani interesaţi să investească în România. Cred că e lucrul cel mai important – să avem locuri de muncă, mari firme germane care continuă să investească în România. Şi, după această parte economică, vin relaţiile politice la nivel european şi regional”, a spus Ponta.

Întrebat despre aderarea la Schengen, în contextul vizitei sale în Germania, premierul a arătat că deciziile se vor lua la sfârşitul anului.

„Sigur că e important pentru noi. Însă deciziile se vor lua la sfârşitul anului”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

Premierul face, luni şi marţi, o vizită în Germania, unde se va întâlni cu cancelarul Angela Merkel, scopul declarat fiind, potrivit lui Victor Ponta, o revenire la nivelul anterior a relaţiilor bilaterale care au suferit „o perioadă de îngheţ” în urma crizei politice de anul trecut.