Ponta: „Cei care doreau schimbarea Guvernului erau dispuşi, şi la propriu şi la figurat, să calce pe cadavre” VIDEO

Fostul premier Victor Ponta a vorbit, marţi, într-un interviu acordat presei locale, despre demisia sa din funcţia de şef al Guvernului. Acesta a spus că "era momentul" să demisioneze şi acuză că "cei care doreau schimbarea Guvernului erau dispuşi, şi la propriu şi la figurat, să calce pe cadavre".

22 dec. 2015, 17:03

Victor Ponta a acordat, marţi, primul interviu de la demisia din funcția de premier. Acesta a mărturisit că nu merită „să ții de o funcție călcând peste cadavre”, referindu-se declarațiile făcute după incendiul din clubul Colectiv.

O să regret tot timpul faptul că anumite proiecte nu le-am terminat, că altele nu le-am făcut mai bine. Dar nu, atunci era momentul în care trebuia să demisionez. Din multe motive, dar unul singur pe care îl pot rezuma într-o frază care nu a fost rostită de mine, ci de altcineva. A spus aşa: „A trebuit să moară oameni, ca să schimbăm Guvernul ăsta„.

Eu atunci ştiam că cei care doreau schimbarea Guvernului erau dispuşi, şi la propriu şi la figurat, să calce pe cadavre. Sunt un om care a fost construit altfel şi nu cred că merită să ţii de o funcţie călcând peste cadavre. Alţii au considerat că merita lucrul ăsta. Și, repet, gândindu-mă și la cei care au avut încredere, care m-au sprijint, era momentul potrivit„, a declarat Victor Ponta, la Târgu-Jiu.

Acesta a fost întrebat despre așteptările sale de la anul 2106, ținând cont că este un an electoral, și a afirmat că vrea să trăiască într-o țară în care să nu mai audă niciodată faptul că „a fost nevoie să moară oameni ca să schimbăm un guvern”.

Nu vreau să mă refer la anul electoral foarte mult, că nu e neapărat o miză personală, așteptările mele sunt de a încerca să fim mai puțin dezbinați și să ne lăsăm mai greu păcăliți de diverse scheme și strategii de păcălit oamenii. (…) Nu vreau să fie considerat un atac la adresa cuiva, dar aș vrea să trăiesc într-o țară în care să nu mai aud niciodată o enormitate de genul ‘a fost nevoie să moară oameni ca să schimbăm un guvern’. Nu am auzit niciodată în politică ceva mai urât de atât și nu aș vrea să mai trăiesc într-o țară în care așa ceva se consideră normal. Vreau să înțeleagă totuși oamenii cum am ajuns să renunț la o funcție importantă, care ți-a fost dată prin votul oamenilor: nu e o decizie ușoară, dar, repet, spre deosebire de alții, nu sunt dispus să calc pe cadavre ca să obțin o funcție sau ca să obțin puterea. Nu am fost niciodată și nici nu voi fi vreodată, poate că e un punct slab al meu ca politician, dar cred că e un punct tare ca om„, a mai spus Ponta.

Întrebat ce părere are despre faptul că sunt voci care afirmă că și-a asumat ceva cu care nu avea nicio legătură, Ponta a răspuns: „Sunt momente în care trebuie să-ți asumi ceva ce n-ai făcut, bineînțeles„.

Totodată, el a fost întrebat dacă i se pare corect că oamenii care trebuiau să-și asume o vină nu au făcut-o.

Nu, este extrem de incorect să folosești moartea unor oameni pentru interese politice și de putere, mi se pare extrem de incorect„, a arătat el.

Fostul premier a adăugat că, dacă se vor mai întâmpla astfel de tragedii, ar trebui să nu fie folosite, „cinic”, în scop politic.

Fostul premier a mai spus, marţi, că depunerea demisiei din funcția de prim-ministru nu a fost un lucru plăcut sau care l-a bucurat, dar „important e ce lași în urmă”.

Nu pot să spun că a fost un lucru plăcut sau un lucru care m-a bucurat, dar, în viață, important e ce lași în urmă și eu cred că oamenii pot să aprecieze și ceea ce am făcut și ceea ce n-am reușit să facem„, a afirmat Ponta, întrebat cât de greu i-a fost să își depună demisia din funcția de prim-ministru.

Chestionat și dacă s-a consultat cu cineva înainte de a lua această decizie, fostul premier a răspuns: „Da, dar o să vă povestesc la momentul oportun”.

Fostul premier Victor Ponta a anunţat, tot marți, că va candida pentru un nou mandat de parlamentar la alegerile din anul 2016 dacă va fi pus pe listă, afirmând că proiectul său este „întotdeauna alături de PSD Gorj”.

Dacă mă pun pe listă, da. În 2016, îmi doresc să fim sănătoși și toate lucrurile bune pe care le-am făcut în anii aceștia să continue, că nu trebuie făcut nimic altceva decât să nu stricăm ce s-a început. Proiectul meu este întotdeauna alături de PSD Gorj. Dacă ei mă vor (cei de la Gorj — n.r.), eu îi vreau, toată lumea e mulțumită„, a precizat Victor Ponta, întrebat de jurnaliști dacă va candida la alegerile parlamentare.

Premierul Victor Ponta a anunțat în data de 4 noiembrie, la Palatul Victoria, că își depune mandatul de la conducerea Guvernului. „Sper ca depunerea mandatului meu și al Guvernului să satisfacă așteptările celor care au protestat și să revenim cât mai rapid la rațiune și la soluții raționale pentru ceea ce e de făcut în România. Am obținut, cu greu, în ultimii ani rezultate economice, sociale remarcabile și, dacă avem o perioadă lunga de instabilitate, de tulburări sociale și politice, putem să pierdem tot și să ne întoarcem la momentul 2012„, a declarat premierul.