Ponta: Cota unică e o chestiune puţin fetişizată

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, la România TV, că disputa din USL legată de supraimpozitarea salariilor foarte mari din sectorul bugetar nu este încă tranşată, căutându-se şi alte soluţii pentru a reduce discrepanţele de venituri dintre salariaţii statului. Ponta a apreciat că liberalii vor să aplice prea strict principiul că cei de dreapta nu pun taxe, premierul apreciind că taxa unică este "puţin fetişizată".

13 mai 2013, 19:38
Ponta: Cota unică e o chestiune puţin fetişizată

Victor Ponta a apreciat că diferenţele de opinie dintre PSD şi PNL referitoare la impozitarea mai mare a veniturilor foarte mari au apărut ca urmare a unei abordări foarte ideologizante din partea aliaţilor liberali.

„Ei au preluat foarte ideologic că liberalii sau cei de dreapta nu pun taxe. Dar şi Merkel e de dreapta; în Germania nu sunt taxe. Cota unică e o problemă puţin fetişizată. Am întrebat o dată: dacă făceam cota unică de 50% era bună?”, a declarat primul-ministru.

Premierul s-a pronunţat în favoarea tezei potrivit căreia o impozitare în trepte reprezintă o soluţie de reducere a inechităţilor din sistemul bugetar în chestiunea salarizării. „Singura soluţie civilizată din Europa – că doar noi, Rusia şi Bulgaria avem taxă unică, este un sistem de taxare în trepte”, a spus Victor Ponta.

Şeful Guvernului a declarat că în ianuarie convenise cu ministrul de Finanţe şi în interiorul USL ca veniturile mari să fie impozitate suplimentar, însă ulterior liberalii s-au răzgândit. „Acum o lună, colegii din PNL au zis că nu dă bine şi au redeschis discuţia”, a relatat Ponta.

„Subiectul nu este închis şi nu o să-l închidem, dar pot fi şi alte soluţii”, spus premierul adăugând că o altă soluţie decât supraimpozitarea ar putea fi o nouă legislaţie privind salarizarea în sectorul bugetar.

El a mai spus că viitoarele indexări ale salariilor bugetarilor nu ar trebui să se acorde tuturor categoriilor de salariaţi în sistemul public.