Ponta, despre avertizarea lui Obama către Trump: Putea să-i spună şi lui Iohannis că nu înlături adversarii politici cu justiţia

Fostul premier Victor Ponta a apreciat mesajul lui Barack Obama care i-a transmis noului preşedinte ales că "SUA are o traditie veche in aceasta tara (...) ca oamenii aflati la putere sa nu foloseasca sistemul judiciar pentru a obtine razbunare politica".

10 nov. 2016, 06:30
Ponta, despre avertizarea lui Obama către Trump: Putea să-i spună şi lui Iohannis că nu înlături adversarii politici cu justiţia

„Excelenta si binevenita avertizarea Presedintelui SUA catre succesorul sau! Pacat insa ca s-a limitat la America si la Hillary Clinton – nimic despre „Partenerul Strategic” cu Romania!

Sa admitem ca Barack Obama nu avea cum in 2005 sa ii dea acest sfat (intelept si absolut normal intr-o democratie) lui Traian Basescu. Nu era Obama presedinte, Romania nu era membra a UE si nici nu avea Parteneriat Strategic. Dar in 2015 putea sa ii spuna lui Klaus Iohannis sa nu se comporte la fel ca Traian Basescu (ca o sa sfarseasca la fel – cu 90% voturi pentru demitere)!

Si mai putea sa ii spuna lui Iohannis ca sa iti inlaturi cu dosare penale adversarii politici (Ponta, Dragnea, Tariceanu) sau fostii parteneri de care vrei sa scapi (Orban, Blaga) are legatura cu metodele comuniste specifice anilor ’50 si nu cu democratia americana! Sau ca sa citez cu ghilimele din Barack Obama „avem o traditie veche… ca oamenii aflati la putere sa nu foloseasca sistemul judiciar pentru a obtine razbunare politica„!

Dar ce zic eu lui Basescu sau Iohannis – era suficient sa ii spuna domnului Ambasador Klemm sa repete zi de zi acest principiu american!

Dar am uitat – in colonii se aplica reguli inverse decat cele din Metropola! Pentru ca bastinasii trebuie „civilizati”!”, scrie Ponta pe Facebook.

Obama spera ca Trump nu o va trimite la inchisoare pe Hillary Clinton

Presedintele Barack Obama spera ca traditia americana ca persoanele aflate la putere sa nu foloseasca sistemul judiciar impotriva opozantilor sai va continua, a declarat miercuri un purtator de cuvant al Casei Albe, intrebat despre amenintarea formulata de presedintele ales Donadl Trump ca o va trimite la inchisoare pe rivala sa democrata Hillary Clinton, relateaza Reuters.

„Avem o traditie veche in aceasta tara (…) ca oamenii aflati la putere sa nu foloseasca sistemul judiciar pentru a obtine razbunare politica (…). Presedintele este increzator ca acest lucru va continua”, a afirmat purtatorul de cuvant Josh Earnest intr-o conferinta de presa.

De asemenea, administratia Obama isi mentine angajamentul de a implementa Acordul de la Paris pentru contracararea incalzirii climatice, dar si acordul nuclear iranian, a precizat Earnest.

„Administratia ramane angajata sa implementeze aceste politici pana pe 20 ianuarie (cand va depune juramantul Trump – n.r.) si vom onora angajamentele luate in fiecare dintre aceste domenii”, a dat el asigurari.

Trump, care critica acordul cu Iranul si Acordul de la Paris, isi incepe mandatul pe 20 ianuarie.