Ponta, despre protestele legate de votul din diaspora: Se pregăteşte confiscarea temei de Băsescu şi Iohannis

Premierul Victor Ponta, candidatul alianţei electorale PSD-UNPR-PC la alegerile prezidenţiale, consideră legitimă nemulţumirea românilor din diaspora care nu au reuşit să voteze în primul tur, dar susţine că recentele proteste din ţară reprezintă o pregătire de confiscare a acestei teme de către Traian Băsescu şi Klaus Iohannis, candidatul ACL, şi "un plan ticălos împotriva României".

09 nov. 2014, 22:01
Ponta, despre protestele legate de votul din diaspora: Se pregăteşte confiscarea temei de Băsescu şi Iohannis

„Domul Băsescu, în primul rând, cel care, ştiţi, el deja scria, să-l dăm afară pe Corlăţean dar nu se încheiase votul, mai erau încă două ore de vot, după aceea a scris o scrisoare către membrii BEC ca să-i preseze, încercând să-l ajute pe domnul Iohannis. După care cei de la ACL, care au organizat o parte din protestele de ieri, au confiscat românilor din diaspora această temă, au transformat-o într-o temă electorală a lor. Veniţi să ne luptăm cu … Atenţie! Votul din diaspora trebuie exercitat de toţi românii care vor să voteze, dar nu înseamnă că trebuie să voteze doar ăia ai lui Iohanis. Au votat cu diverşi candidaţi şi vor vota cu diverşi candidaţi. Deci ei le-au confiscat voturile şi nemulţumirea. Din informaţiile pe care eu le deţin, totul este o pregătire de confiscare a acestei teme de către domnul Băsescu şi de către domnul Iohannis care e secundar, ca de obicei în această schemă. Domnul Băsescu este cel care va avea puterea, care duminica viitoare, dacă nu este un scor foarte mare, să vină să conteste alegerile şi să zică: Dom’le, râmân eu preşedinte, Traian Băsescu, până se judecă contestaţiile, până… E un plan ticălos împotriva României conceput de domnul Băsescu şi în care domnul Iohannis joacă un rol doar”, a afirmat Ponta.

Băsescu, PRESIUNI INCREDIBILE la adresa BEC.Preşedintele doreşte anularea alegerilor şi prelungirea mandatului

El a explicat că nemulţumirea celor din diaspora care nu au reuşit să voteze este legitimă, motiv pentru care vor fi puse în aplicare, în turul al doilea, unele măsuri.

„Dar repet, nemulţumirea e legitimă a românilor din diaspora, soluţiile logistice există şi se vor pune în aplicare. Pentru a doua parte, şi acolo există soluţii legale. Şi cei ca domnul Băsescu, domnul Blaga, domnul Iohannis, domnul Predoiu şi toată gaşca care vor încerca săptămâna viitoare să conteste rezultatul votului, şi pentru ei există sancţiuni legale. Pentru că aici, în 2012, au scăpat şi ştiţi cum au scăpat şi probabil se bazează pe aceleaşi lucruri şi acum – că merg la Curtea Constituţională, că a să spună… Eu cred că de data aceasta nu se mai poate. Şi îi asigur pe toţi românii. Îi rog să vină la vot să voteze ceea ce cred ei că e bine şi îi asigur că duminica viitoare nu îşi va mai bate nimeni joc de votul lor cum s-a întâmplat în 2012 (…) Nemulţumirea celor din diaspora care au cerut să voteze şi nu au votat pentru că nu reuşit în programul secţiilor de vot este legitimă şi au dreptate. Şi dacă vor să voteze românii şi în ţară şi afară, trebuie să voteze (…) şi vor avea cabine de vot, oameni în secţie, ştampile, vor avea tot ce trebuie. Nu ştiu eu detalii, dar vor vota cei de afară”, a adăugat Ponta.

Prim-ministrul a precizat că atât votul românilor din diaspora cât şi cel al românilor din ţară este la fel de important.

„Eu nu sunt de acord că votul din diaspora este bun şi votul din ţară este rău. Că cei 160.000 care au votat în diaspora, o parte pentru mine, o parte pentru domnul Iohannis, pentru Macovei, ei sunt buni, iar cei 9 milioane şi jumătate care au votat sunt toţi cumpăraţi, sunt toţi proşti, sunt toţi inculţi. Au fost făcuţi în toate felurile românii din ţară. Atenţie, 9 milioane şi jumătate au venit în ţară, au votat civilizat: unii pentru mine, alţii pentru Iohannis. Deci ideea că cei din afară sunt superiori celor din ţară, nu mi se pare corectă. Şi nici cei din ţară nu sunt mai buni decât cei din afară. Suntem toţi români şi suntem egali. Şi dacă noi îi respectăm pe cei care votează în diaspora, cred că şi ei trebuie să respecte votul celor din ţară. Propaganda lor creează nişte falii îngrozitoare. Am văzut cum e împărţită România în două: între Ardeal şi Banat care a votat cu Iohannis şi restul ţării. Nu tot Ardealul şi Banatul au votat cu domnul Iohannis. Eu am primit un milion de voturi. Un milion de ardeleni şi bănăţeni şi maramureşeni m-au votat. Este enorm”, a afirmat Ponta.