Ponta despre ridicarea elevilor de la Bolintineanu: Am înţeles că nu există mandat

Prim-ministru Victor Ponta a declarat că ministrul de Interne i-a comunicat că nu există mandat de aducere pentru elevii ridicaţi de procurori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", caz în care poliţiştii nu ar trebui să se implice. De asemenea, Ponta susţine că elevii ar trebui citaţi mai întâi.

05 iul. 2013, 10:02
Ponta despre ridicarea elevilor de la Bolintineanu: Am înţeles că nu există mandat

„Am fost informat de către ministrul de Interne că sunt ridicaţi elevii. Am întrebat dacă există mandat. Nu există mandat. Să facă bine procurorul să-i citeze. Ce-i asta? Luăm copiii cu autobuzul… Suntem iarăşi pe vremea lui Morar şi pe vremea comuniştilor?”, a declarat Victor Ponta la scurtă vreme după ce a început operaţiunea de ducere a elevilor la audieri.

Ponta a admis că nu poate interveni în desfăşurarea evenimentelor legate de scandalul de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”. „Eu ce să fac? Nu am treabă de administrare a justiţiei. Am să vorbesc cu ministrul Justiţiei să vorbească pe cale ierarhică. Nu trăim pe vremea comuniştilor şi a lui Morar să luăm oameni de pe stradă, cu atât mai puţin copii”, a mai spus premierul.

Potrivit România TV, o sută de elevi au fost ridicaţi de poliţie, vineri de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, imediat după susţinerea ultimei probe din cadrul examenului de bacalaureat, pentru a da declaraţii la poliţie în legătură cu tentativa de fraudare a Bacalaureatului, descoperită luni în această instituţie de învăţământ.Absolvenţii de liceu care apar pe listele poliţiştilor au fost legitimaţi şi selectaţi pentru a vor fi duşi la audieri, unde ar urma să ajungă şi mai mulţi părinţi.

După susţinerea probei la alegere din cadrul examenului de bacalaureat 2013, elevii aflaţi pe listele poliţiştilor au rămas în liceu pentru a aştepta să fie duşi la audieri. Părinţii acestora s-au strâns la poarta liceului, aşteptând să vadă ce se întâmplă. Aceştia susţin că autorităţile nu au prezentat niciun mandat în baza căruia se desfăşoară acţiunea de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Mai mulţi părinţi au intrat în conflict cu poliţiştii veniţi pentru a-i escorta pe elevi la audieri, unii dintre ei chiar îmbrâncindu-se cu oamenii legii.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, elevii duşi la audieri „nu au calitate de inculpaţi, nu sunt învinuiţi şi sunt audiaţi pentru a obţine informaţii” legate de tentativa de fraudare a examenului la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi poliţişti au mers la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” pentru a ridica înscrisuri şi obiecte în ancheta privind frauda la bacalaureat; nu s-au mai făcut, însă, percheziţii asupra elevilor sau profesorilor.