Ponta, după întâlnirea cu Barroso: Fenechiu va DEMISIONA dacă va fi găsit vinovat de prima instanţă

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Bruxelles, că ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, va părăsi Guvernul dacă va fi găsit vinovat de prima instanţă care îl judecă în dosarul "Transformatorul".
Filip Stan
04 feb. 2013, 15:37
Ponta, după întâlnirea cu Barroso: Fenechiu va DEMISIONA dacă va fi găsit vinovat de prima instanţă

Ponta a spus că a clarificat cu oficialii europeni subiectul miniştrilor care ar fi cercetaţi pentru fapte de corupţie. „Cei trei miniştri acuzaţi pentru fapte de corupţie erau doi şi, de fapt, doar unul este trimis în judecată, exact ca în chestiunea cu apostolii”, a spus Ponta.

Şeful Guvernului a spus că Fenechiu va trebui să plece din Executiv dacă o primă instanţă îl va găsi vinovat, indiferent dacă se va judeca sau nu un eventual apel. „Domnul Fenechiu a fost trimis în judecată dinainte să ocupe poziţia de ministru şi imediat ce prima instanţă, în măsura în care un judecător îl consideră nevinovat, rămâne în Guvern. În măsura în care îl consideră vinovat de vreo faptă penală, Relu Fenechiu va demisiona”, a declarat Victor Ponta.

Acest lucru a fost prezentat şi oficialilor europene cu care Ponta a discutat, Jose Manuel Durao Barroso şi Herman van Rompuy. „A fost o explicaţie că pentru fapte de corupţie nu este cercetat nimeni, că domnul Fenechiu a fost trimis în judecată pentru fapte dinainte de ministru. Nu s-a detaliat acest subiect„, a spus Ponta.

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, pe 1 februarie, că nu va renunţa la miniştrii Relu Fenechiu şi Liviu Dragnea, despre care s-a speculat că ei ar fi miniştrii suspectaţi de corupţie la care s-ar fi referit raportul MCV. Ponta a mai spus că că ultimul raport pe justiţie al Comisiei Europene va fi cel din decembrie.

Întrebat dacă se gândeşte să renunţe la miniştrii vizaţi de raport MCV, premierul Victor Ponta a răspuns că nu are motiv să-i revoce din funcţii pe cei doi din moment ce niciunul nu este acuzat de corupţie, aşa cum se spune în raport. Pe de altă parte, premierul a precizat că Fenechiu va trebuie să părăsească Guvernul dacă instanţa îl va găsi vinovat în dosarul „Transformatorul”.

Şeful Guvernului a acuzat că aspectele negative din raport au fost incluse în raport şi datorită unor informaţii eronate din interiorul ţării.

„Eu pot să fac orice obiecţii vreau, dar cei cei care fac raportul sunt nişte funcţionari, atât timp cât imaginea României la Bruxelles, dictată de români, este a unei ţări africane unde dictatura şi canibalii stăpânesc ţara, va fi destul de dificil. Dar e şi un lucru bun, nu va mai fi niciun alt raport pe MCV în afară de cel din decembrie, de la sfârşitul anului, şi poate că anul acesta vom reuşi cu toţii pentru a ne îmbunătăţi imaginea ţării”, a spus Ponta.

De asemenea, Ponta a exclus posibilitatea elaborării unei legi a presei ca urmare a criticilor din raport privind faptul că magistraţi ar fi fost ţinta unor campanii de denigrare şi intimidare din partea unei parte a presei.

„Nici vorbă de un proiect de lege a presei. Ar fi un foarte mare pericol. Nu-ţi place un ziar, nu-l citeşti. Nu-ţi place un post, dai pe altul, dar să începem să facem legi, să stabilim care e televiziune bună, care e rea, cred că ar fi cea mai mare greşeală”, a spus Ponta.

CE a modificat textul raportului MCV publicat miercuri, formula „dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie” fiind înlocuită cu „în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal”.

Raportul MCV preciza, în varianta publicată miercuri, că noul Guvern de la Bucureşti şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar trei dintre noii miniştri erau cercetaţi penal, iar cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţie a unui ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate.

„Noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar, dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie. În recomandările sale din luna iulie, Comisia şi-a exprimat speranţa că miniştrii vor da un exemplu în ceea ce priveşte respectarea aspectelor legate de integritate: acelaşi lucru este aşteptat şi în ceea ce priveşte acuzaţiile de corupţie. Este esenţial pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care îndeplinesc funcţii ministeriale să se bucure de încrederea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci când există împotriva lor un raport ANI în materie de integritate. Cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţia de ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate”, se menţionează în raportul MCV dat publicităţii miercuri de Comisia Europeană.

În varianta existentă pe site-ul Comisiei joi seară, paragraful a fost modificat: „Noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, însă în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de corupţie. În recomandările sale din luna iulie, Comisia şi-a exprimat speranţa că miniştrii vor da un exemplu în ceea ce priveşte respectarea aspectelor legate de integritate: acelaşi lucru este aşteptat şi în ceea ce priveşte acuzaţiile de corupţie. Este esenţial pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care îndeplinesc funcţii ministeriale să se bucure de încrederea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci când există împotriva lor un raport ANI în materie de integritate. Cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţia de ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate”.

Un document oficial precum cel al Comisiei Europene trebuie să prezinte foarte clar şi serios problemele legate de corupţie şi nu poate indica, ca în presă, pe surse, că ar fi trei miniştri cercetaţi pentru fapte de corupţie, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.

„Dincolo de ceea ce se poate scrie în presă, într-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene lucrurile trebuie să fie foarte clare. «Pentru fapte de corupţie sunt trei miniştri»: nu e adevărat. Pentru fapte eventual asimilate corupţiei, este vorba de abuz în serviciu, a fost trimis în judecată Fenechiu. Dragnea nu este cercetat pentru fapte de corupţie, ci pentru Legea referendumului şi legi electorale, iar pe al treilea nu l-am găsit. Într-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene nu poţi să vorbeşti ca în presă, pe surse, că sunt trei, trebuie să vorbeşti serios, ori lucrul ăsta, dacă eram consultaţi cu o zi înainte, l-am fi putut îndrepta. La fel, nu poţi să spui că cu cei patru miniştri care au sesizare de la ANI nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat, nu mai sunt în Guvern, niciunul din cei patru, chiar dacă nu există niciun fel de condamnare definitivă împotriva lor”, a spus Ponta, aflat la Viena.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, cataloga, miercuri, drept „fantezie” informaţia conform căreia în Guvernul României ar exista trei miniştri cercetaţi pentru corupţie, spunând că, dacă ar fi existat o anchetă a DIICOT în ceea ce-l priveşte, ar fi trebuit să ştie şi el, şi premierul, dar şi presa.

 

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Vești bune pentru clienții din România: magazinul cu produse de 5 lei la raft se extinde în țară
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Ce poate face, de fapt, un preşedinte, în România? Planul lui George Simion dacă ajunge la conducerea ţării
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Bani făcuți fără mari bătăi de cap. Sfatul de aur dat de un specialist
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț oficial al Băncii Centrale Europene (BCE). Ce se întâmplă cu aceste bancnote EURO
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
ULTIMA ORA! SUA a scos România din programul Visa Waive / Decizia majoră luată de Homeland Security Department în plin scurtin electoral
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele