Ponta evită să comenteze numirea lui Morar la CCR: E dreptul lui Băsescu

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, luni, de jurnalişti, despre desemnarea lui Daniel Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, el evitând să se pronunţe, arătând doar că este vorba despre dreptul preşedintelui Traian Băsescu de a numi, aşa cum numesc şi Camera şi Senatul, informează Mediafax.

25 mart. 2013, 15:26
Ponta evită să comenteze numirea lui Morar la CCR: E dreptul lui Băsescu

„E dreptul preşedintelui de a numi, aşa cum numeşte şi Camera şi Senatul”, a precizat Ponta.

Întrebat dacă numirea lui Morar la Curtea Constituţională i se pare normală, având în vedere că acesta nu este specialist în drept constituţional, ci penal, şi dacă este de părare că va fi un bun judecător, Ponta a răspuns: „Cred că trebuie să-l întrebaţi pe preşedinte asta, că nu l-am numit eu”.

Daniel Morar a fost numit, luni, de către preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2013.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, președintele Traian Băsescu a semnat luni decretul de numire a lui Daniel Morar în funcția de judecător la Curtea Constituțională pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2013.

Potrivit Mediafax, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a trimis o scrisoare privind încetarea în 8 iunie a mandatului Aspaziei Cojocaru, numită în CCR la propunerea Camera Deputaţilor.

Biroul Permanent a luat în discuţie şi celelalte cazuri de încetare a mandatului, respectiv ale lui Ion Predescu, numit la propunerea Senatului, şi Acsinte Gaspar, numit la propunerea Preşedinţiei.

În scrisoarea preşedintelui Curţii se arată că, potrivit legii 47/1992, cu trei luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, preşedintele Curţii sesizează pe preşedintele Camerei Parlamentului care a numit judecătorul sau, după caz, pe preşedintele României, solicitându-i să numească un altul în locul lui, iar numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Din partea Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost propuşi de către majoritatea parlamentară Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu.

Preşedintele Traian Băsescu declara, pe 14 februarie, că i-a recomandat ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, numirea lui Daniel Morar ca procuror general, dar aceasta i-a răspuns „Niciodată”.