Ponta: Gardul care să oprească refugiaţii denotă un mod de gândire care scoate Ungaria din Europa

Premierul Victor Ponta a reiterat, marţi seară, la o emisiune de televiziune, poziţia sa faţă de iniţiativa Ungariei de a ridica un gard la frontiera cu România, pentru a opri valul de imigranţi.

15 sept. 2015, 18:45
Ponta: Gardul care să oprească refugiaţii denotă un mod de gândire care scoate Ungaria din Europa

Premierul Victor Ponta a declarat că Ungaria, la fel ca şi România, este în Uniunea Europeană pentru că aşa a ales, iar integrarea în UE presupune atât drepturi, cât şi obligaţii. De aceea, criza imigranţilor este o problemă a tuturor, iar ridicarea unui gard nu rezolvă nimic.

Povestea că Ungaria îşi face gard şi aruncă problema în Serbia, România, Austria, denotă un mod de gândire care scoate Ungaria din Europa.

Suntem în UE, noi am vrut. Problema este a tuturor, nu doar a României sau a Ungariei. Dacă Ungaria îşi face gard, nu rezolvă nimic. Stilul Ungariei, care îşi pune un gard.. Nu este o atitudine normală nici într-o comunitate, nici între ţări. Unii oficiali maghiari ar trebui să-i ținem după gard, să nu se mai plimbe prin Transilvania sau în Europa și să spună lucruri ciudate.„, a declarat Victor Ponta la o emisiune de televiziune.

Premierul a pus şi problema riscurilor pe care le implică mobilizarea armatei maghiare la graniţă: „Eu mă gândesc cu groază la un singur lucru care e posibil: ce facem dacă militarii maghiari se apucă şi trag sau ucid nişte copii, nişte femei?

VEZI ŞI: Ungaria ar putea construi un GARD la graniţa cu România. REACŢIA MAE

Premierul a subliniat faptul că România nu poate primi mai mult de 1.700 de refugiţi, pentru că ţara noastră are soluţii doar pentru un număr limitat de imigranţi. „Doar pentru 1.700 de imigranţi avem soluţii. Ca să nu mai zic că ei nu vor să rămână în România, vor să ajungă în Germania„, a completat oficialul.

Acesta consideră că Europa nu este pregătită să primească un număr atât de mare de refugiaţi. „Suntem în faţa unei provocări cu care Europa nu a fost obişnuită. Problema este foarte complicată”, a declarat Ponta.

Victor Ponta: Nu putem să ne transformăm într-o cetate asediată şi din est şi din sud

În plus, premierul a atras atenţia şi asupra problemelor de la celelalte frontiere ale României. „Să nu uităm că Romania nu are doar graniţa cu Ungaria, ci are în est un alt conflict, din Ucraina. România o are şi pe vecina Republica Moldova, unde sunt tulburări şi probleme foarte mari. Mulţumim lui Dumnezeu, România a făcut nişte paşi uriaşi din punct de vedere politic, economic, social şi nu putem să ne transformăm într-o cetate asediată şi din est şi din sud. De asta propunerea noastră este să tratăm problema ca una europeană. Singuri nu putem să rezolvam problema„, a completat primul ministru.

Citeşte şi: CRIZA IMIGRANŢILOR: Ministrul de Externe ungar, deranjat de „remarcile extremiste şi mincinoase” ale lui Ponta

Ponta: Sancţionez comportamentul unor oficiali maghiari, sunt o ruşine pentru valorile UE

Anterior declaraţiilor făcute la emisiunea de televiziune, Victor Ponta a scris pe contul său de Facebook că nu doreşte să răspundă provocărilor venite din partea unor reprezentanţi guvernamentali maghiari, dar unii au un comportament care arată că sunt o „ruşine pentru valorile UE”, unii decidenţi politici nefiind cu nimic mai buni decât cei din Siria sau Libia.

NU doresc să răspund la provocările venite din partea unor reprezentanți guvernamentali maghiari – dar citiți relatarea de mai jos și veți înțelege indignarea pe care o simt, ca om și cetățean european, față de mentalități și atitudini pe care Europa le-a vazut doar în anii 1930-40!

Ca mulți alți lideri politici europeni am datoria să atrag atenția și să sancționez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai înalt nivel din Ungaria. Aceștia sunt o rușine pentru cultura și valorile Uniunii Europene; și în atitudinile antisemite, și în ceea ce privește tratamentul minorităților de toate tipurile, și acum în timpul crizei refugiaților!

Sârmă ghimpată, legi agresive, închisori și brutalitate cu siguranță nu vor rezolva problema – doar vor arăta că în Ungaria, în inima Europei, sunt decidenți politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte țări din care fug respectivii refugiați!

Cred în solidaritate, în soluții raționale și sustenabile și mai ales în superioritatea valorilor europene – ce vedem în ultimele zile în Ungaria este în totală contradicție tocmai cu aceste obiective și valori!„, a scris Ponta pe Facebook.