Ponta îi cere oficial lui Traian Băsescu să-i retragă decoraţia „Steaua României” lui Tokes VIDEO

Prim-ministrul Victor Ponta a redactat scrisoarea prin care îi cere în mod oficial preşedintelui Băsescu să-i retragă lui Tokes Laszlo decoraţia "Steaua României", informează România TV. Scrisoarea va fi trimisă vineri Administraţiei Prezidenţiale.

22 aug. 2013, 17:24
Ponta îi cere oficial lui Traian Băsescu să-i retragă decoraţia „Steaua României” lui Tokes VIDEO

Informaţia a fost confirmată de către premier în cadrul unei emisiuni B1 TV. „Am primit şi eu solicitarea din partea unor ONG-uri, cele care au participat la acea şcoală de la Izvorul Mureşului, şi prin care mi se cerea declanşarea procedurii. Eu nu am făcut altceva decât să mă adresez celui care are dreptul conform legii, preşedintele ţării. E un Consiliu de Onoare al celor care deţin acest Ordin, însă preşedintele este cel care-l sesizează. Din punct de vedere politic, ca să nu pară un joc, să arunc la preşedinte problema, am anunţat foarte clar şi anunţ şi acum: dacă preşedintele va declanşa procedura şi va emite decretul de retragere a decoraţiei, eu îl voi contrasemna”, a declarat Victor Ponta.

Demersul premierului Victor Ponta survine la doar câteva zile după ce şeful Guvernului a afirmat, într-o emisiune televizată, că este dispus să contrasemneze decretul de retragere a decoraţiei lui Tokes, dacă preşedintele va emite un asemenea decret.

Prim-ministrul a arătat, duminică seară, într-o emisiune la Antena 3, că preşedintele a primit o cerere de retragere a acestei decoraţii şi că îi va transmite la rândul său o scrisoare preşedintelui arătându-şi disponibilitatea de a contrasemna decretul prezidenţial de retragere.

„Am mai contrasemnat decrete de retragere a unor decoraţii şi îl asigur că voi contrasemna şi pentru retragerea decoraţiei domnului Tokes”, a spus Ponta.

Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut, vineri, retragerea distincţiilor acordate de statul român „extremiştilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”. Într-o rezoluţie adoptată vineri, la finalul lucrărilor celei de a XI-a ediţii a Universităţii de Vară de la Izvoru, participanţii din ţară şi reprezentanţii comunităţilor româneşti care trăiesc în afara frontierelor României au solicitat, printre altele, ca „extremiştilor” maghiari care „luptă prin toate mijloacele” împotriva ţării şi a românilor să le fie retrase distrincţiile care le-au fost acordate de statul român.

„Cerem ca extremiştilor maghiari din România, cărora li s-au acordat distincţii ale statului român, să le fie retrase aceste distincţii. Şi aici facem o referire directă la Laszlo Tokes. Nu este posibil ca acest extremist maghiar, care luptă prin toate mijloacele împotriva României şi românilor, să fie decorat cu Steaua României. Această distincţie trebuie să-i fie retrasă şi facem apel la Administraţia Prezidenţială, în numele tuturor participanţilor la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, să-i fie retrasă această distincţie lui Laszlo Tokes”, se arată în rezoluţia citată.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.

El adăuga că „probabil” va trebui analizat dacă un cetăţean român poate avea un astfel de comportament.

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.

Conferirea decoraţiei a fost motivată, potrivit decretului semnat de şeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, „în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.