Ponta îi SOMEAZĂ pe şefii de Consilii Judeţene: Nu ÎNGROPAŢI regionalizarea în interese mărunte

Primul ministru Victor Ponta a atras atenţia asupra faptului că regionalizarea României trebuie făcută cât mai repede şi le-a cerut preşedinţilor de Consilii Judeţene din PSD să îşi dea tot concursul în cadrul acestui demers.

18 apr. 2013, 17:02
Ponta îi SOMEAZĂ pe şefii de Consilii Judeţene: Nu ÎNGROPAŢI regionalizarea în interese mărunte

Premierul Victor Ponta se teme că regionalizarea României ar putea fi „îngropată” în interese mărunte de către şefii Consiliilor Judeţene, motiv pentru care le-a transmis acestora, în cadrul Adunării Generale a UNCJR, că sunt direct responsabili de felul în care se va desfăşura acest proces. Şeful Executivului le-a cerut preşedinţilor CJ să colaboreze cu vicepremierul Liviu Dragnea pentru identificarea de soluţii la problemele pe care le implică acest proces atât de important pentru România.

Ţine enorm de mult de dvs., de Liviu Dragnea, de Klaus Iohannis să avem o regionalizare a României în perioada imediat următoare. Dvs. puteţi să faceţi ca acest proiect să se realizeze sau puteţi, de asemenea, să-l îngropaţi pierzând totul şi îngropând totul în gelozii mici, politice, locale, în interese mărunte. Pentru că, până la urmă, este un interes mărunt dacă e şeful de la PSD sau de la PNL sau dacă este la mine în oraş sau în oraşul celălalt. Interesul real şi adevărat este de a avea o structură administrativă în care cele mai multe dintre lucrurile şi problemele cetăţenilor să nu se rezolve la Bucureşti„, le-a spus Victor Ponta şefilor de Consilii Judeţene, în cadrul întâlnirii de Palatul Parlamentului.

Primul ministru a explicat în cadrul Adunării Generale a UNCJR că regionalizarea este foarte importantă în contextul în care Guvernul nu poate să-şi exercite eficient puterea în cazul problemelor din teritoriu, care pot fi gestionate şi rezolvate mult mai uşor la nivel regional, în timp ce la nivel central ar rămâne probleme precum apărarea, politica externă, justiţia, sistemul legislativ, sistemul naţional de taxe şi controlul.

În plus, a punctat Victor Ponta, reorganizarea administrativă este necesară pentru o mai bună absorbţie a banilor europeni. „Fac un apel la dvs. să vă găsiţi în această vară o săptămână în care să mergeţi cu toţii, cu Liviu Dragnea, cu reprezentanţii parlamentari şi să staţi într-un loc, să găsiţi soluţii la cele un milion de probleme pe care le implică regionalizarea”, a mai spus premierul.

El le-a transmis că, în ceea ce priveşte desfăşurarea procesului de regionalizare, trebuie să gândească în perspectivă, nu doar pentru perioada în care deţin funcţii de conducere.