Ponta îl vede pe Băsescu la închisoare: „Toate afacerile care au spoliat statul după 2005 au legătură cu el”

Premierul Victor Ponta a declarat, la România TV, că este convins că, după încheierea mandatului de preşedinte, Traian Băsescu va avea multe explicaţii de dat în faţa justiţiei, pentru că "toate afacerile care au spoliat statul român după 2005 au, direct sau indirect, legătură cu el".

28 iul. 2014, 19:29
Ponta îl vede pe Băsescu la închisoare: „Toate afacerile care au spoliat statul după 2005 au legătură cu el”

„Traian Băsescu ar putea să ajungă la închisoare după ce îşi încheie mandatul. (…) Toate afacerile care au spoliat statul român după 2005 sunt legate, direct sau indirect, de Traian Băsescu. De aceea sunt sigur că, după decembrie, Traian Băsescu va avea mult de răspuns în faţa justiţiei. Dacă Mircea Băsescu este cercetat, dacă sunt şi alţii, cred că va fi toată lumea cercetată, dacă a încălcat legea”, a declarat Victor Ponta, în emisiunea „Ediţia de Seară”.

Premierul a subliniat că important este ca schimbarea regimului Traian Băsescu să fie una „pe cale paşnică” şi a subliniat că în ultimii doi ani, după referendumul la care 7,4 milioane de români au votat pentru demiterea preşedintelui, acesta a ocupat ilegitim prima funcţie în stat şi nu a făcut nimic pentru ţară. „Pentru România şi poporul român ar fi fost important să scurtăm cu doi ani regimul Traian Băsescu. Pentru că acest regim oricum în aceşti doi ani nu a folosit la nimic românilor. Ce a făcut pentru el în aceşti doi ani, în care a fost un preşedinte ilegitim, s-a văzut”, a spus Victor Ponta.

Citeşte şi Victor Ponta: Rectificarea bugetară din această săptămână va fi una POZITIVĂ VIDEO

Şeful executivului a menţionat că în ultima perioadă a mandatului său, Traian Băsescu s-a concentrat pe a proteja interesele unor apropiaţi: „Un preşedinte trebuie să întrebe guvernul «aveţi nevoie de sprijin?», «aveţi nevoie să vă promulg mai repede codul insolvenţei?». Nu să amâne, să tergiverseze ca să ajute nu ştiu de prieten. Am înţeles că voia să protejeze un trust media aflat în insolvenţă”.

Victor Ponta a vorbit şi despre justiţie: „Nu am luat frâiele justiţiei. Şi asta s-a văzut azi, când o parte din familia penală a lui Traian Băsescu este în faţa justiţiei. Ideea nu e să luăm controlul lui Traian Băsescu şi să-l punem pe al lui Ponta sau Cazanciuc. Justiţia trebuie să fie independentă şi să funcţioneze pentru oricine. Justiţia nu trebuie să fie sub control politic”.

Citeşte şi Victor Ponta: Marele „TALENT” al lui Băsescu a fost să ŞANTAJEZE oameni. Pe mine nu mă poate şantaja

Victor Ponta a menţionat că nu va renunţa la funcţia de prim ministru înainte de alegerile prezidenţiale din acest an: „Voi preda conducerea Guvernului dacă voi fi ales preşedinte. Nu o voi preda înainte pentru că nu sunt incompatibile cele două poziţii, de premier şi de candidat la preşedinţie. (…) Eu sper să ajung în turul doi la prezidenţiale şi apoi oricine va fi contracandidat, nu prea mai contează. Nu exclud revenirea pe cai mari a lui Crin Antonescu şi chiar îmi doresc să revină, pentru că am fost prieteni, în primul rând, şi pentru că este un om viu, în al doilea rând. Nu aş fi candidat împotriva lui Crin, dacă mai exista USL”.