Ponta: Investiţiile şi posibilele pierderi de la Roşia Montană sunt evaluate de companie la 2 miliarde dolari

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, marţi, că Guvernul a primit mai multe adrese de la Roşia Montană Gold Corporation, în care firma arăta că nivelul investiţiilor şi al eventualelor pierderi comerciale rezultate din blocarea exploatării se ridică la 2 miliarde de dolari.

10 sept. 2013, 14:32
Ponta: Investiţiile şi posibilele pierderi de la Roşia Montană sunt evaluate de companie la 2 miliarde dolari

„Sunt evaluări de până la 2 miliarde de dolari făcute de către companie, dar nu vreau eu să vorbesc în numele celor care ar putea da în judecată statul român. Eu aş vrea să nu plătim nimic”, a declarat Victor Ponta.

Suma a ajuns la acest nivel din 1999, când a fost acordată licenţa de exploatare companiei Minvest, ce a fost transferată în 2000 către Roşia Montană Gold Corporation. „Suma respectivă este invocată prim mai multe adrese oficiale de către companie cuprinzând cheltuieli făcute şi eventuale pierderi comerciale”, a precizat premierul arătând că, în aceste circumstanţe, nu este exclusă varianta unui proces prin care statului român să i se ceară despăgubiri.

Şeful Guvernului a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, ministrul pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, va face publice toate documentele oficiale din ultimii 14 ani legate de proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană. „Voi pune la dispoziţie absolut tot, nu mai e nimic secret”, a precizat Ponta.

Acesta a arătat că Executivul este preocupat în această perioadă să dea semnale investitorilor străini că aceştia sunt în continuare bineveniţi în România. „Nu vreau să fim o ţară care goneşte pe toată lumea”, a conchis Victor Ponta.