Ponta: Liderii PNL sprijină evaziunea fiscală. Scrisoare deschisă pentru Blaga şi Gorghiu

Premierul Victor Ponta a publicat pe pagina sa de Facebook o scrisoare deschisă adresată copreşedinţilor PNL Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, în care îi avertizează că partidul lor este asociat cu o societate comercială care "eludează grav prevederile legale şi obligaţiile fiscale".

08 sept. 2015, 16:49

Victor Ponta susţine, în scrisoarea deschisă că, din punctul său de vedere, lupta împotriva evaziunii fiscale este la fel de importantă ca aceea împotriva corupţiei. „În ultimii 4 ani, doar prin combaterea evaziunii, încasările la bugetul de stat au crescut cu peste 4 miliarde de Euro (comparativ – primele 8 luni din anul 2015 față de perioada similară din 2012). Adoptarea de către Parlament a noului Cod al Insolvenței a reprezentat un ajutor important în acest sens. Doresc însă, în acest context, să vă atrag atenția asupra unei societăți comerciale care eludează grav prevederile legale și obligațiile fiscale – afirmând însă, în același timp, că se bucura de protecția și sprijinul Partidului Național Liberal, pe care cu onoare îl reprezentați”, spune Ponta în mesajul către liderii PNL.

Premierul face referire la SC Realitatea Media SA, intrată în insolvenţă pe 8 septembrie 2011. „La momentul declarării insolvenței, datoriile către Bugetul de stat consolidat erau în sumă de 36,04 millioane RON. La 4 ani de la acel moment, respectiva societate nu doar că nu a plătit nimic din datorie, dar a acumulat în plus 56,59 milioane de RON (neplătind nimic din datoriile curente pe care orice altă firmă sau persoană fizică le achita conform legii). În total, datoriile actuale către Bugetul de stat consolidat sunt azi de 92,63 milioane RON (peste 20 milioane Euro) și în fiecare zi se acumulează noi sume! ANAF a întreprins toate măsurile legale posibile (cerere faliment la Tribunalul București Secția a VII-a civilă, sesizare penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sesizare CSM) însă toate acestea au rămas fără efect concret până în prezent, fiind „în lucru” (ceea ce evident că arată o disfuncționalitate în activitatea judecătorului sindic responsabil).

În toată această perioadă, însă, reprezentanții SC „Realitatea Media” SA au afirmat public că se bucură de „protecția” PNL, deoarece sprijină activitatea partidului dvs. și critică activitatea Guvernului și a celorlalte formațiuni politice. Precizez că activitatea editorială a postului de televiziune aparținând respectivei societăți îmi este total indiferentă, fiind atribuția Consiliului Național al Audiovizualului să verifice aceste aspecte legale.

Ceea ce însă este în obligația ANAF și reprezintă o prioritate absolută a Guvernului este combaterea evaziunii fiscale și tratamentul egal al tuturor contribuabililor. În țara noastră trebuie să înceteze vechea separație între cei care plătesc corect taxe și impozite (inclusiv firme aflate în competiție directă) și „șmecherii cu protecție politică”, cei care își permit timp de 4 ani să nu plăteasca niciun leu din obligațiile legale către bugetul de stat! în plus, impunitatea respectivului contribuabil față de sancțiunile normale în cazuri grave de evaziune fiscală este un mesaj extrem de negativ și distorsionează grav competiția corectă pe piața media.

Având în vedere situația creată prin afirmațiile reprezentanților societății respective și prin sprijinul constant al partidului dvs. față de activitatea acestora, vă adresez public două întrebări concrete:

1. Considerați că SC „Realitatea Media” SA trebuie să plăteasca cei 92.63 milioane RON (peste 20 milioane Euro) datorați la bugetul consolidat de stat, sume acumulate prin neplata timp de 4 ani a taxelor și impozitelor datorate? Da sau Nu (fără „dacă” și „parcă”).

2. În cazul în care partidul dvs. va ajunge la guvernare, veți continua eforturile legale ale ANAF de recuperare a acestei sume uriașe sau veți considera că aceștia trebuie „iertați” ca un fel de recompensă pe care trebuie să o acordați pentru sprijinul politic pe care partidul dvs. îl primește în această perioadă? Da sau Nu?

Ținând cont de suma importantă (peste 20 milioane Euro), de timpul lung scurs (4 ani) și mai ales de importanța subiectului în discuție pentru milioanele de cetățeni și de firme care plătesc cu onestitate taxele și impozitele legale, vă rog să îmi răspundeți în mod responsabil și nu politicianist”, scrie Victor Ponta în mesajul postat pe Facebook, alăturând un tabel detaliat cu datoriile la zi ale Realitatea Media.

Alina Gorghiu îi răspunde lui Victor Ponta: Încearcă să schimbe atenţia de la arestarea lui Oprescu