ATACUL lui Ponta: PNL a luat oameni mai apropiaţi de Băsescu. Eu n-o pun pe Kovesi vice la PSD

Premierul Victor Ponta i-a dat luni replica liderului PNL, Crin Antonescu, după ce acesta şi-a exprimat opoziţia faţă de eventuala numire a Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA. Ponta a spus că respectă punctul de vedere al co-preşedintelui USL, dar a atras atenţia că Mihai Stănişoară şi Sorin Frunzăverde, care au trecut de la PDL la PNL, sunt mai apropiaţi de Băsescu decât Kovesi şi, cu toate astea, a înţeles deciziile controversate ale liberalilor. "Eu niciodată nu mă spăl pe mâini, ca Pilat din Pont", le-a mai transmis Ponta liberalilor.

01 apr. 2013, 10:27
ATACUL lui Ponta: PNL a luat oameni mai apropiaţi de Băsescu. Eu n-o pun pe Kovesi vice la PSD

Eu am văzut punctul de vedere, îl respect. În acelaşi timp, eu o să fiu totdeauna solidar cu colegii liberali şi când vor lua ei decizii controversate. Eu i-am sprijinit când i-au luat pe domnii Frunzăverde şi Stănişoară, care au fost mult mai apropiaţi de domnul Traian Băsescu decât Kovesi. Iar eu Kovesi nu o pun vicepreşedinte la PSD. Să stea liniştiţi liberalii pe tema asta”, a reacţionat Victor Ponta.

Liderul PSD a arătat că are responsabilitatea guvernării ţării până când Antonescu va deveni preşedinte al României şi că în politică e important să îţi asumi şi decizii, să răspundă pentru ele şi e important să faci, nu să vorbeşti.

Eu sunt solidar cu ei, îi susţin. Am responsabilitatea guvernării ţării până la anul când domnul Antonescu va deveni preşedinte şi trebuie să aibă o ţară pe care să o conducă. În politică e important să îţi asumi şi decizii, e important să şi răspunzi pentru ceea ce faci şi e important să faci, nu să vorbeşti. (…)

Nu se pune problema de a se opune la propunerile pe care ministrul Justiţiei le face către CSM, pentru că acestea nu sunt lucruri care se discută nici în USL, nici nu s-au discutat nici la PSD, nici la PNL. Domnul Antonescu şi-a spus părerea şi, repet, chiar dacă nu întotdeauna beneficiez de aceeaşi solidaritate, eu faţă de liberali dau dovadă şi voi da dovadă şi faţă de domnul Antonescu de solidaritate în toate momentele lor importante”, a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Ponta: Procurorii nu se pun nici la PSD, nici la PNL. Dacă e, îi punem la Antena 3

Întrebat dacă le reproşează liberalilor lipsa de solidaritate în ceea ce priveşte numirile procurorilor, Ponta a spus: „Nu, v-am spus ce fac eu. Şi eu niciodată nu mă spăl pe mâini, ca Pilat din Pont. Întotdeauna îmi asum şi ştiţi foarte bine, repet, că la momentul în care dumneavoastră eraţi foarte critici (în legătură cu cooptarea în PNL a democrat-liberalilor Mihai Stănişoară şi Sorin Frunzăverde – n.r.) eu am înţeles deciziile luate de PNL, le-am susţinut şi asta voi face şi în continuare„.

Premierul a adăugat că va face nominalizările pentru conducerea Parchetului General şi a DNA după ce va discuta cu CSM şi cu preşedintele Traian Băsescu.

„Fac nominalizările după ce discut cu CSM şi cu preşedintele, pentru că altfel nu fac nominalizări ca să propun nişte oameni pe care să-i respingă CSM şi preşedintele. Mi se pare un mod absolut neserios şi iresponsabil de a acţiona”, a spus Ponta.

El a arătat, răspunzând unei întrebări, că după discuţia cu CSM şi cu preşedintele Traian Băsescu nu va mai purta o altă discuţie pe această temă cu liderul PNL, Crin Antonescu.

Ponta a mai spus că în PSD nu s-a discutat despre numirea procurorilor şefi.

Nu am discutat aşa ceva, nu se pun procurorii de către PSD sau de către PNL. (…) Mai spun o dată: nu vreau să ne întoarcem la regimul în care procurorii erau puşi politic, ca să îi atace pe alţii sau să protejeze pe alţii. Cei care trebuie să fie la conducerea parchetelor trebuie să cerceteze pe toată lumea care încalcă legea şi trebuie să lase în pace pe toţi cei care respectă legea. Atât„, a spus Ponta.

 Liderul PSD, premierul Victor Ponta nu exclude varianta ca fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi să fie numită la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adăugând că nu va demisiona din postul de prim-ministru dacă această persoană, considerată „omul lui Băsescu”, va fi numită la DNA.

El a declarat, vineri seară, că singura variantă pe care o exclude este ca Daniel Morar să rămână în acest post. El nu a respins însă nicio clipă posibilitatea ca Laura Kovesi să fie numită la DNA, negând o astfel de idee, ci a prezentat justificări în mai multe rânduri, explicând că regimul Băsescu nu stă într-un singur om şi că dacă în conducerea Parchetului majoritatea celor numiţi sunt profesionişti va fi deja o schimbare fundamentală faţă de ultimii ani.

„Mi se pare un lucru neserios să fac propuneri pe care ştiu că (Băsescu-n.r.) le respinge (…) Din acest motiv mi-am asumat interimatul la Ministerul Justiţiei, cred că trebuie să îmi asum (…) Mai ia şi Băsescu un an, pe urmă nu mai ia nimic”, a spus Ponta.