Ponta: Preşedintele nu mai are nici legitimitatea, nici interesul de a se mai bate pentru România

Prim-ministrul Victor Ponta a afirmat, la România TV, că preşedintele Băsescu nu mai luptă pentru interesele României deoarece se află la sfârşitul mandatului. El a exemplificat prin faptul că şeful statului pare să-şi dorească condiţionarea accederii României la spaţiul Schengen de monitorizarea României de către Comisia Europeană în domeniul justiţiei.

10 feb. 2013, 20:54
Ponta: Preşedintele nu mai are nici legitimitatea, nici interesul de a se mai bate pentru România

Ponta susţine că Băsescu a ajuns în situaţia paradoxală în care se află pe aceeaşi poziţie cu Olanda în ceea ce priveşte intrarea ţării noastre în spaţiul Schengen. Acest lucru ar fi demonstrat de pledoaria lui Traian Băsescu privind necesitatea trimiterii unei scrisori liderilor de guverne ale ţărilor din spaţiul Schengen în care să fie prezentate şi progresele României făcute în domeniul justiţiei

„Premierul Olandei şi Traian Băsescu spun că Schengen e legat de MCV, în timp ce eu, Jose Durao Barroso şi nenumăraţi alţi şefi de guvern spun că nu e legat. Dacă luptă pentru legarea Schengen-ului din martie de MCV, luptă împotriva intereselor României. Clar, foarte clar. Scrisoarea ar fi recunoaşterea faptului că nu trebuie să intrăm în Schengen. După doi ani de zile în care şi eu şi domnul Băsescu am spus nu sunt legate, să vin acum să spun că sunt legate?”, a declarat Victor Ponta.

Primul-ministru a exclus posibilitatea ca o asemenea scrisoare să poarte şi semnătura sa. „Semnez orice scrisoare vrea preşedintele cu o singură condiţie: cu condiţia să nu legăm Schengen de MCV. Singur mi-aş lega ghiulele de picioare”, a spus Ponta.

Mai mult, Ponta crede Băsescu vrea să se folosească de problema Schengen în disputele politice interne. „Se gândeşte că nu o să intrăm în Schengen şi o să dea vina pe Guvern. Face un joc politic intern”, a spus Victor Ponta.

„Preşedintele nu are nici legitimitatea, nici interesul de a se mai bate pentru România pentru că vorbim de o perioadă în care domnia sa nu va mai fi în funcţie. Este un om aflat la final de mandat şi nu mai este interesat de probleme ţării”, a afirmat Ponta.

Întrebat dacă acordul de coabitare între preşedinte şi premier mai este valabil, Ponta a răspuns: „Protocolul mai există. Eu nu l-am încălcat, doar am exprimat poziţia Guvernului”.  Pe de altă parte, şeful Guvernului susţine că unele lucruri din acord nu mai sunt valabile. „Ce am stabilit în pactul de colaborare nu mai e valabil. Ce am stabilit legat de MCV şi de aderarea la Schengen nu a fost respectat, ce am stabilit să obţinem la Bruxelles nu am obţinut”, a comentat Ponta.